Onni ostaen tulevi, kulutus kuluttavi

“Ihmiset eivät halua että heille myydään, mutta he kyllä haluavat ostaa.”

Tällaisen lausahduksen olen kuullut koulutuksissa, ja se tuntuu kyllä pitävän paikkansa. Joillakin raha suorastaan polttelee taskussa ja siitä on päästävä eroon mahdollisimman äkkiä, mutta kyllähän elämässä tietysti oikeasti tarvitseekin hankkia yhtä sun toista.

Erilaiset ostopäivät ovat rantautuneet maailmalta meillekin. Black Friday on jo tuttu yhdysvaltalainen joulusesongin aloitus, ja nyt kiinalainen sinkkujen päiväkin 11.11. on tehnyt entreen.

Pitäisi kuluttaa, mutta ei saisi kuluttaa

Ristiriita hupenevien luonnonvarojen ja taloudellisen toimeliaisuuden välillä tuntuu todella ahdistavalta. Minusta on hyvä, että ihmiset ovat kekseliäitä ja tuotteliaita ja kehittävät kaikenlaista uutta. Jos raha ei liiku, voimme kaikki alkaa viljelemään nauriita 1700-luvun tapaan. Uutiset ylikulutuspäivistä, ilmastonmuutoksesta ja maapallon saastumisesta saavat kuitenkin synkkinä hetkinä miettimään, josko meidän kaikkien oikeasti pitäisikin tehdä niin.

Kun nyt haluamme ostaa, niin miten ja mitä voisi siis ostaa tavalla, joka olisi vähemmän tuhoisa ja ehkä jopa jollain lailla hyödyllinen?

Harkitsisin vielä kerran:

* uutta elektroniikkaa

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa vuosi vuodelta. Euroopassa vain 35% käytöstä poistetusta elektroniikasta päätyi v. 2012 virallisiin keräys- ja kierrätysjärjestelmiin. Valtava määrä jätettä viedään vuosittain laittomasti mm. Afrikkaan, jossa ihmiset ottavat ilman asianmukaisia suojia siitä talteen arvokkaita materiaaleja. (Discarded Electronics Mismanaged within Europe Equals ~10 Times the Volume of E-waste Exported)

* uusia vaatteita

Suomessa vaatteita ja kodintekstiilejä hankitaan noin 70 000 tonnia vuodessa. Tekstiilien tuotantoketjut kuluttavat paljon luonnonvaroja: esimerkiksi puuvilla tarvitsee keinokastelua, jonka pyörittäminen vaatii sähköä. Tekstiilien värjäämisessä ja muussa käsittelyssä käytetään paljon kemikaaleja. (Tekstiilien uudelleenkäytön ja tekstiilijätteen kierrätyksen tehostaminen Suomessa)

* sesonkikrääsää

Niin heikon laatunsa kuin sopivan ajanjakson takia vain vähän aikaa käytössä oleva tavara, joka on missä lie hikipajassa valmistettu, ottaa enemmän kuin antaa.

Sen sijaan ostoskoriin voisi tulla:

* Viittomakielen kurssi tai pyörän syyshuolto

Aineetonta ostosta ei ole louhittu kaivoksesta eikä sen kierrätys ole ongelmallista. Vaikkapa hemmotteluhoidot, tutkiva journalismi, opiskelu ja hyväntekeväisyys tekevät hyvää itselle ja monelle muullekin.

* Lähileipomon rieska tai puusepänverstaan pöytä

Lähellä tehty hyödyttää lähistön asukkaiden työllisyyttä, kuljetuskustannukset ovat pienemmät ja alkuperä on tiedossa. Pienyrittäjien tarjonta on usein yksilöllistä ja palvelu joustavaa. Yksikin ostos voi vaikuttaa paljon pienen yrittäjän taloudelliseen tilanteeseen.

* Liput kaupunginteatterin musikaaliin tai kouluteatterin näytelmään

Kulttuurielämys voi naurattaa, laajentaa maailmankuvaa tai auttaa käsittelemään vaikeita aiheita.

* Vanhoista työvaatteista tehty laukku tai yhteiskäyttöauto

Suomalaisten kulutustottumuksilla tarvittaisiin 3,4 maapalloa, jotta luonnonvarat ehtisivät uusiutua. Jos ostat jotain, joka on tehty useampaa ihmistä ja useampia käyttöjä varten, autat säästämään luontoa.