Ostatko tavaraa kaappiin eikä käyttöön?

Jos haluamme käyttää säilytystilamme tehokkaasti, meillä pitäisi olla kaapeissamme vain sellaista, mikä näkyy “tutkassamme”: joko käytämme sitä säännöllisesti tai ainakin se on pian tulossa käyttöön.

Eihän se niin kuitenkaan käytännössä mene. Säilytämme tavaraa, jota emme käytä, ja ostamme jopa lisää suoraan kaappiin.

Yksi hyvin yleinen syy on varmaankin shoppailun harrastaminen ja itse ostamistapahtumasta, ei omistamisesta, nauttiminen. Se tunne, kun saat jotain uutta ostoskassiin kannettavaksi.

Mutta se on niin hömppää, ja me olemme järkeviä!

Tässä kolme ns. järkevää syytä, miksi säilytät kaapeissasi käyttämätöntä tavaraa – siis jopa vielä muoveissa tai hintalappu kiinni.

 

“Ostin tarjouksesta enkä ole tarvinnutkaan”

Tämä on klassista hamstrausta. Ostetaan hinnan, ei tarpeen takia. Kolme kympillä, puoleen hintaan, kyllähän näitä aina kuluu. No eipä kulu, ainakaan niin nopeasti kuin luulet. Osaksi seuraavastakin syystä.

“Säästän parempaa käyttöä varten”

Kaappisi on täynnä kaikkea kaunista ja ihanaa, mutta kuljet revenneissä rääsyissä ja käytät lohjenneita rumia astioita. Miksi? Miksi? Meillä on vain yksi elämä. Arvosta itseäsi sen verran, että luovut rikkinäisistä käyttötavaroistasi ja otat kaapistasi ne säilömäsi “paremmat” tilalle.

“Ostin tulevaisuutta varten mutta unohdin”

Tämä on suosikkini ja sen kunniaksi laitoin kuvaankin korppu-disketin. Nuoremmalle polvelle tiedoksi, että sellaisille tallennettiin aiemmin tietoa ja kokonaisia ohjelmiakin. Vähän kuin poltettavat CD-levyt (löysin sellaisia juuri meidän kirjahyllymme päältä). Ettekö tiedä mitä nekään ovat. No, mennään eteenpäin.

On hienoa varautua tulevaisuuteen ja ostaa vaikkapa ensi kesäksi valmiiksi sitä ja tätä. Ongelmahan siinä on vain se, että kun kesä tulee, olet autuaasti unohtanut hankintasi ja löydät ne ehkä seuraavana syksynä. Tai sitä seuraavana.

Viestejä menneisyydestä

Kun lämpötila tässä laski pakkasen puolelle, kaivelin ullakolta talvitöppöseni esille. Löysin toisesta töppösestä keltaisen muistilapun: “Osta talvipohjalliset”. Viestissä olisi voinut myös lukea, että “huom huom sinulla on muuten uudet toppahousut paikassa X”.

Jos lähetät viestin tulevaisuuden minälle, laita se sellaiseen paikkaan, jonka tulevaisuuden minä näkee juuri oikealla hetkellä. Hän katsoo ehkä sähköistä kalenteriaan tai avaa tietyn oven tai laatikon. Pääasia, että hän näkee viestin, ennen kuin lähtee visaansa vinguttamaan.

Lue myös: Poissa silmistä, poissa mielestä