Paperitiikerille panta kaulaan

Meillä on baarikeittiö, jonka pöytä toimii ikäänkuin koko kodin keskipisteenä ja toimintokeskuksena. Olen laittanut pöydän päähän pari lehtikoteloa, johon on helppo siivota pöydälle kertyneet paperit. Helppo laittaa pois silmistä, pois mielestä! Mutta tällaisia paikkoja täytyy pitää kunnossa samalla tavalla kuin puutarhuri kasvimaataan, kitkemällä ja nyppimällä säännöllisesti.

Saatte siis nähdä kun itse trimmaan rönsyilevät ja tänään jopa pursuilevat paperikansiot. Lähtötilanne oli tämä. Ei kovin paha, mutta pöydän tulisi olla tyhjä ja lokeroissa vain ajankohtaisia papereita.

Avasin meille tulleen joululähetyksen ja huomasin, että pienen ihanan tontun silmät olivat Lucian hengessä irronneet. Löysin kirjekuoresta vain yhden. Ei kai meille kyklooppitonttusta ole lähetetty?

Kaikki avaamattomat kirjekuoret on avattava.

Kun jemmapaikat tyhjentää, voi pohjalta löytyä vaikka mitä. Nyt saaliina oli vain köyhä kumilenkki.

Jos kaikki paperi olisi pöydällä, se näyttäisi tältä. Koteloissa se on siistimmän näköistä, mutta ulkonäkö hämää. Sitä on liikaa.

Järjestelin paperit kasoihin omistajan mukaan.

Paperien joukosta löytyi yksi vanha salasanapaperikin. En tiedä olisiko se enää ollut voimassakaan, mutta käytin siihen pikku silppuriani. Se surautti paperin hetkessä suikaleiksi.

Alla olevaan kollaasiin keräsin kuvia päätöksistä ja toimista, joita tein sorttauksen aikana. Kaupungin tiedotuslehti sai mennä ja lisäsin siihen liittyvän tehtävän itselleni listaan. Kopioin lapsen lukujärjestyksen itselleni mukana pidettäväksi. Heitin teemasynttärien koristelaput vihdoin pois, samoin Merenkurkun kartan, jota ei ole kukaan katsonut käynnin jälkeen, ja viimekesäisten tomaattien hoito-ohjeet.

Yhdessä muovitaskussa minulla on alennuskuponkeja. Totuuden nimessä niitä ei juurikaan tule käytettyä. Hyvä esimerkki on tämä sittarin kenkäpassi. Kuusi kuukautta aikaa ostaa kuudet kengät. Pahoittelen, mutta meillä ei osteta niin paljon kenkiä. Lompakossa on muutenkin liikaa kortteja, ei tätä tule edes pidettyä mukana.

Kannattaa käyttää vain ehjiä ja kauniita välineitä ja tarvikkeita järjestelyyn, niin touhu on mukavampaa. Heitin pois kissan pureskeleman muovitaskun. (Miten voi eläin himota muovin pureskelua niin paljon?)

Miehen paperit saivat päällensä viestin. Hänen on helpompi tarttua tehtävään, kun paperit ovat samassa taskussa. Siitä vain yksi kerrallaan oikeisiin paikkoihin!

Olen säästänyt lappua muistutuksena käydä lataamassa kirja koneelle. Nyt latasin sen ja pääsin lapusta eroon. Muutenkaan koko mainosta ei tarvitse säilyttää, voi kirjoittaa ylös vain sen tärkeän asian joko kalenteriin tai tehtävälistaan.

Lopputulos: kaikki paperit ovat olennaisia ja pöytä on tyhjä. Tontun toinen silmäkin löytyi papereiden alta ja liimasin molemmat paikoilleen.

* Heitä pois vanhentuneet paperit (muista tietoturva)
* Siirrä tiedot lappusilta kalenteriisi tai tehtävälistaasi
* Arkistoi säilytettävät dokumentit
* Käy läpi kaikki paperit ja lappuset, älä lykkää päätöksiä

Mites teidän kodin paperiasiat?