Passi, matkavakuutus ja muut reissuvehkeet järjestykseen

Mekaselskan järjestämislaboratorio

Aina välillä tulee eteen ulkomaanreissu, jolle tarvitaan ainakin passi, ja joskus enemmänkin asiakirjoja ja tavaroita. Meillä näitä tavaroita on ollut vähän kahdessa paikassa, ja ajattelin nyt käydä läpi kummatkin jemmat ja järjestää ne kunnolla.

Lipastonlaatikon jemma 1
Jemma 1
Lipastonlaatikon jemma 2
Jemma 2

Tuttuun tapaan laatikot tyhjäksi ja kaikki lippuset ja lappuset esiin. Paljastui, että Jemma 1:ssä oli tärkeiden papereiden seassa myös muistoja kuten vanha passi, hääonnittelukortteja ja kiinalaisen sukkulabussin aikataulut. (Tämä laatikko on saanut olla erittäin rauhassa järjestävältä kädeltä tähän asti ja sen huomaa.)

Lippulappusia järjestämisen pyörteissä

Vähän aikaa ihmeteltyäni sain lappusia luokiteltua. Pankkeihin liittyvät lappuset, salasanoilta näyttävät lappuset, käyntikortit, matkamuistot. Lappusten omistaja saa käydä ne läpi paremmin, mutta nyt ne ovat ainakin samassa nipussa keskenään.

Jemma 1:ssa oli muistona säilytettyjä muiden maiden rahoja. Siirsin ne samaan paikkaan kuin oma kolikkokokoelmani. Vanhat passit, joita löytyi yhteensä kaksi, vein matkamuistojen pikku laatikkoon.

Vanhaa passia ja sen leimoja ja viisumeita saattaa olla mukava katsella myöhemmin ja muistella reissuja. Jos vanhentunut passi hohtaa tyhjyyttään, ei siinä ole paljoa säilyttelemistä.

Muista mitätöidä vanha passisi poliisin ohjeen mukaan:

1) Leikkaa passin henkilötietosivua siten, että sen oikeassa alakulmassa sijaitseva passin siru leikkautuu kahtia. Sirun paikka erottuu myöntäjäviranomaisen nimen kohdalla pienenä neliömäisenä hahmona.
2) Leikkaa passin etukannesta yksi kulma pois.

Passin mitätöiminen on erittäin tärkeää oman oikeusturvasi kannalta henkilötietojen väärinkäytön estämiseksi. Jos vanha passi joutuu vääriin käsiin, henkilöllisyyttäsi saatetaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Varminta on yllä kuvatun mitätöimisen lisäksi hävittää passin kappaleet kokonaan. Huomaa, että passin sirun kuori on erittäin kestävä eikä se vahingoitu tavallisissa polttolämpötiloissa.

Voit halutessasi palauttaa vanhan passin myös poliisille. Jakelijan noutopaikat eivät ota vastaan vanhoja passeja. (lähde)

Meillä passit ovat yhdessä paikassa, samassa korissa kuin lentoyhtiöiden kanta-asiakaskortit, matkavakuutuskortit ja sen sellaiset. Nyt kasaan tuli myös Lontoon matkakortti Oyster.

Kirjasin myös passien vanhentumispäivät Google-kalenteriini, ettei tule enää samanlaisia yllätyksiä kuin pojan passin kanssa. Opittua: älä luota hataraan muistiisi, tarkista aina tärkeät asiat omin silmin.

Passit siististi korissa

Toisessa samanlaisessa korissa on vaatteiden alla pidettäviä matkarahapusseja, hihnoja ja lukkoja. Laatikkoon menivät myös tyhjät Forex-kuoret.

Tämänkertaisia hauskoja löytöjä olivat nippu valkoisiksi kauhtuneita kuitteja, hengityssuojain muistona Pekingistä ja mystinen pikku herneillä täytetty pehmeä pussi.

Valkoisia kuitteja, hengityssuojain ja hernepussi

Kunhan vielä jossakin seikkaileva matka-adapteri siirretään tähän laatikkoon, on kaikki matkoihin liittyvä yhdessä paikassa. Nyt on selkeää mistä matkustustavaroita voi ensimmäiseksi etsiä ja mihin ne tulee laittaa käytön jälkeen.