Patjan jouset ja pesualtaat. Käynti kaatopaikalla

Olin jokunen viikko sitten käymässä vanhempieni luona. Autoni peräkoukkua tarvittiin metalli-, lasi- ja puujätteen viemiseksi kaatopaikalle.

Oletteko koskaan käyneet kaatopaikalla? Moni ei varmaan tiedä, ettei siellä ole haisevia roskapussikasoja. Itse asiassa paikka, jossa kävimme, ei olekaan enää kaatopaikka, vaan se on nykyiseltä nimeltään jäteasema. Sekajäte, jonka nimi on myös muuttunut polttokelpoiseksi jätteeksi, poltetaan energiaksi. Kaikki muu pitäisi erotella ja lajitella ja käyttää uudelleen.

Jäteasemalla tätä eroteltua ja lajiteltua tavaraa sitten on. Peräkärryllisen metallia ja lasia sai viedä ilmaiseksi keräyspisteisiin. Puukuormasta jouduimme maksamaan kokonaiset puolitoista euroa. (En ollut uskoa korviani, kun toimiston rouva hinnan ilmoitti.)

Heittelimme isäni kanssa kuormamme aukiolla oleviin isoihin kasoihin. Vanhan tuunaajamielen oli vaikea kävellä sieltä tyhjin käsin pois. Metallikasassa oli kaunis patjan jousisto, josta olisi saanut vaikka viherseinän. Puukasassa oli mieletön määrä lavoja, joista voi tehdä esimerkiksi huonekaluja. Lasipisteellä meni säpäleiksi kauniita valkoisia lampunkupuja.

Kaikkein surullisinta oli kuitenkin nähdä aivan ehjiä ja käyttökelpoisia tavaroita ja huonekaluja menossa kohti tuhoaan.

Mahdetaanko esimerkiksi julkisten tilojen tai yksityisten yritystenkään sisustuksen saneerauksessa usein ehtiä miettiä uudelleenkäyttöä, vai rahdataanko kaikki vain äkkiä kaatikselle uusien kalusteiden tieltä? (Jos sinulla on kokemuksia tästä, jätä kommentti!)

Ja montako tavarantäyttämää omakotitaloa ja aittaa tässä maassa vielä tullaan tyhjentämään kaatopaikalle, kun pitäisi saada rakennus tyhjäksi kiireellisemmin kuin pystyi arvaamaan?

Kaatopaikalla käyminen kyllä laittaa miettimään. Kaikki se, minkä ostat, päätyy jossain vaiheessa jätteeksi. Ostatko sellaista, jota voi käyttää pitkään, jonka voi korjata, ja jonka voi kierrättää uusiomateriaaliksi tai energiaksi? Kuinka paljon ylipäänsä ostat?

P.S. Loppukevennys. Olen 20 vuotta ohi ajaessa kuvitellut, että kyltissä lukee TOPINOJA TOPPA. Toppahan on sellainen kasa. Tuli sellainen mind blown -hetki, kun katsoin kylttiä tarkemmin ja tajusin että kyse onkin paikan ruotsinkielisestä nimestä Toppå.