Pieni talo, iso sielu. Valkeakosken talonäyttelyssä

Valkeakosken talonäyttely, Pikkusirkku

(Artikkelikuva: Kohde 14, Pikkusirkku)

Innostuin heti, kun kuulin Valkeakosken tulevasta talonäyttelystä. Teemana oli edullisuus: omakotitalo kaksion hinnalla. Valtavat kivilinnat on asuntomessuilla niin nähty, ja minua kiinnosti, millaisia pieniä taloja nykyään on tarjolla. Olikin vähän hassua nähdä heti näyttelyalueelle saavuttuani tällainen Valkeakosken mainos.

Tilaa säästävät ratkaisut olivat hyvin piilotettuja

Käytyäni useassa näyttelytalossa olin ensin vähän pettynyt ja tylsistynyt. Talot olivat sisältä kuin toisiaan toistavia rivarihuoneistoja, en nähnyt mitään kovin inspiroivaa ratkaisua. Sisälle, vessa, kodinhoitokäytävä, suihku ja sauna, pari makuuhuonetta, tupakeittiö, iso terassi.

Aapa-taloon (kohde 13) oli tehty tällainen työpöytä, joka näytti siltä, että sen voisi jotenkin taittaa kasaan, mutta minulle jäi epäselväksi, mikä sen idea oli. Voisiko seinästä kaataa sängyn? Valaiskaa minua jos tiedätte paremmin!

Samassa talossa oli vähän selkeämpikin tilaa säästävä yksityiskohta. Isot kodinkoneet oli laitettu saunan lauteiden alle.

Suosikit alkavat erottua

Suosikkini esitellyistä taloista ei ollut ulkonäöltään se kaikista erottuvin Semiperinteinen (kohde 15), vaikka se kyllä tuli hyväksi kakkoseksi. Sisäisenä kolopesijänä ihastuin sen erilaisiin soppiin ja tasoihin. Sisääntulokin oli hauska avokäytävä.

Talossa ei ollut klassista televisionkatselu-olohuonetta, koska kuulemma taloon muuttava perhe ei telkkua juuri katso. Koko taloa ei myöskään tarvitse pitää koko ajan lämpimänä.

Ympäristö osana kotia

Tontit olivat kohtuullisen kokoisia, ja useissa taloissa oli isot terassit. Kuulin jonkun pariskunnan vähän kommentoivan terassien liiallista likeisyyttä naapuriin. Ehkä tällä alueella halutaankin olla yhteyksissä vieruskavereihin eikä linnoittautua pensasaidan taakse. (Saunasta vilvoittelemaan tullessa tosin on kiva olla joku puska välissä, varsinkin jos jompikumpi ei halua kääriytyä pyyhkeeseen.)

Tykkäsin edellämainitun Aapa-talon pikku lasiterassista. Sellaisen tilan saa varmasti hyödynnettyä pitkälle syksyyn.

On mukavaa, kun voi olla ikäänkuin pihalla ja silti lämpimästi lasiseinän takana. Huisin isot ikkunat Valkeakoski-talossa (kohde 11).

Pienin ja paras

Tässä talossa maisemaan uppoutuminen on viety ehkä pisimmälle. Tadaa, talonäyttelyn oma suosikkini:

Olokoto on Mammuttikodin valmistama modulaarinen hirsitalo, jos nyt tällaista pikku huonetta voi taloksi sanoa. Ihan oikea talo se kuitenkin kaikkien rakenteidensa puolesta on. Olokodossa oli kattoikkuna ja isot ikkunat seinissäkin. Kuvittelin heti tällaisen kodon jonnekin keskelle luontoa huimiin maisemiin – jos ei nyt ihan asumiskäyttöön, niin mahtava mökki se olisi ainakin. Esitteen mukaan rakennus on saatavissa täysin energiaomavaraisena ja vettä kierrättävällä suihkulla. Jätteen polttava WC ei tarvitse kunnallistekniikkaa. Moduuleja voi yhdistellä ja tehdä niistä isompia kokonaisuuksia.

Loppuun erityiskiitos vielä selkeistä ajo-opastuksista, iloisista pysäköintiohjaajista ja ylipäänsä selkeästä messualueesta.

Talonäyttelyn sivut löytyvät osoitteesta http://talonayttely.valkeakoski.fi/portal/fi/etusivu/