Pikselipossut ja virtuaalivehnä. Hay Day on yllättävän opettavainen peli!

Maatila

Lapseni mainitsi, että heillä oli ollut koulussa nettikäyttäytymisestä kertova teatteriesitys, jossa oli puhuttu myös Hay Day -pelistä. Luokkakaveri oli kysynyt, kuka ihme sitä pelaa.

No, minä ainakin. Supercellin Hay Day -pelissä hoidetaan maatilaa, viljellään kasveja, ruokitaan eläimiä ja valmistetaan yhä monimutkaisempia tuotteita farmilla kävijöille, tilausten tekijöille, jokilaivoille ja kyläläisille.

Supercell on tehnyt farmipelin lisäksi muitakin todella suosittuja pelejä kuten Clash of Clansin ja samaan maailmaan sijoittuvan tulokkaan Clash Royalen, jonka lapsenikin otti heti omakseen (2018 päivityksenä mainittakoon, että pelaan sitä itsekin päivittäin).

Joka tapauksessa pelit voivat olla hyvinkin opettavaisia, joskus odottamattomilla tavoilla. Minecraft-peli opetti hyvän järjestyksen etuja. Alien Swarmista opin, että hyvän tyypin mukana vähän kokemattomampikin selviää kentän loppuun asti. Ja Piano Tilesista opin, ettei junnujen kanssa kannata kilpailla sormien saati älyn vikkelyydessä.

Hay Daykin on osoittautunut ällistyttävän syvälliseksi ollakseen lasten helppo näpyttelypeli.

– Pelissä kerätään muutama minuutti raaka-aineita ja laitetaan ne porisemaan. Lopputuotteet valmistuvat puolesta tunnista muutamaan tuntiin. Tämä sopii loistavasti töiden rytmittämiseen pomodorotyyliin. Kun pitää ottaa tauko ja miettiä jotain ihan muuta, voi käydä kalastusverkoilla tai lypsää lehmät ja laittaa juustoa tulemaan.

– Viljan korjaaminen ja kylväminen on uskomattoman rentouttavaa. Vehnä levitetään sormella peltotilkulle, odotetaan kaksi minuuttia ja samalla tavalla pyyhkäisten se korjataan. Siinä on jotain samaa kuin zen-puutarhan hiekkakuvioiden tekemisessä.

– Jos ei ole kermaa ja sokeria, ei voi tehdä kermakakkuja. Kermaa ei tule, jos ei pidä lehmiä rehussa. Rehua ei tule, jos ei muista laittaa viljaa rehukoneeseen, eikä viljaa ole jos sitä ei kylvä ja korjaa. Koko ketjun täytyy olla kunnossa, tai tuotanto seisoo. Samalla tavalla kodissakin täytyy huolehtia siitä, ettei ruoka-, vessapaperi– tai pyykkiketju katkea. Jos likavaatteet eivät mene pyykkikoriin, korista koneeseen, koneesta kuivaukseen ja kuivauksesta kaappiin, kaapissa ei ole puhtaita vaatteita kun niitä tarvitaan.

– Voi sanoa ei, jos ei jaksa. Pelissä farmille tulee kaiken maailman dynamiitin ja villahousujen kyselijöitä. Heille voi myydä tuotteen tai sitten todeta, ettei valitettavasti nyt onnistu. Ei tarvitse edes selitellä.

– Jokilaivatilaukset ovat isoja, mutta niihin voi pyytää apua muilta pelaajilta. Tänään ESA lähetti avaruusluotaimen kohti Marsia etsimään merkkejä elämästä. Yhdessä pystyy tekemään isojakin juttuja, jotka yksin tuntuvat mahdottomilta.