Rakennustyömaata, roskiksia ja ratikoita: Turistina pääkaupungissa

Junnu yllätti minut eräänä päivänä tuomalla esiin sen tosiasian, ettei hän ole käynyt koskaan kunnolla Helsingissä.

Itsehän olen käväissyt syntymässä kyseisessä kaupungissa, mutta vierailut sinne ovat sen jälkeen jääneet hyvin vähiin. Siellä on kyllä järjestetty viime aikoinakin tusinoittain minua kiinnostavia tapahtumia, mutta puolen päivän seminaaria varten en ole viitsinyt matkustaa neljää viittä tuntia. Tieteelle kiitos streameista!

Siispä tuumasta toimeen ja jälkikasvun kanssa kotimaanmatkailua harrastamaan.

Ei ole häpeä olla turisti

Kunnon turistiasenteen voi ottaa vaikka ihan omassakin kotikaupungissa. Siellä onkin usein paljon nähtävää, jonne on aina pitänyt mennä, muttei ole jotenkin vain vielä tullut käytyä. Oman kaupungin saati koko maan historiantuntemuskin on monesti varsin reikäistä.

Päätinkin, että annamme itsellemme luvan olla turisteja oikein koko rahan edestä. Käymme harhailemassa nähtävyyksissä, otamme typeriä kuvia, puhumme tuntemattomille ja törttöilemme tietämättömyyttämme jotenkin. Sehän onnistui hienosti. Emme osanneet näyttää Ärrältä ostamiamme päivälippuja kortinlukijalle oikein. Onneksi konnarit pelastivat ja auttoivat, ja tuli porukalla juttua koirista vieressä istuneen, tulevaa opaskoiraa kasvattavan henkilön kanssa.

Minua kiinnosti Kalasataman alue, koska olin kuullut ja lukenut siitä paljon. Junnu halusi vain tallailla keskustassa ja kokeilla metroa ja ratikkaa. Saimme toteutettua kaiken.

Kalasataman alue olikin aika metka. Metroasemaa ei ollut rasitettu turhilla kylteillä ja opastuksilla ja lähdimme ensin väärälle puolelle. Koko aseman ympäristö on pelkkää rakennustyömaata.

Kun selvisimme valmiiksi rakennetulle alueelle, siellä olikin paljon kivaa katseltavaa. Kalasatamassa tulee vähän samanlainen fiilis kuin mitä uskon Tampereen Hiedanrannasta löytyvän jokusen vuoden kuluttua. Talot olivat kivan mielenkiintoisia, Vuoreksessakin Tampereella on vähän samaa tunnelmaa.

Meitä kiinnosti niin ikään kissa lasitetulla parvekkeella, roskien putkikeräysjärjestelmä, hieno silta ja näemmä myös isot pultit.

Muitakin nähtävyyksiä ruksattiin listalta: Kivimiehet, Temppeliaukion kirkko (jota piti luonnollisesti lähestyä kallion kautta), Eduskuntatalo, Stockmannin kello, Tuomiokirkko portaineen ja Havis Amanda lokkeineen.

On meillä kaunis uusi pääkaupunki! Seuraavaksi mennäänkin turisteilemaan sinne vanhaan pääkaupunkiin.