Rapolan linnavuori sijaitsee Hämeenlinnan ja Tampereen puolivälissä, Sääksmäellä. Valkeakoskella Hämeessä sijaitseva Rapola on kooltaan Suomen suurin tunnettu linnavuori.
Häme-Wiki
Ari-Pekka Huhdan kirja Opas perinnemaisemiin kertoo Rapolan alueesta, että tällä valtakunnallisesti arvokkaalla maisema- ja muinaismuistoalueella yhdistyvät historialliset ja kasvistolliset arvot. Lähdimmekin Rapolaan ensisijaisesti bongailemaan mahdollisia meille uusia kasvilajeja, mutta harjulta on myös valtavan hienot maisemat järven ylle.
Polku alkoi kartanon pihan nurkasta, lammasaitauksen vierestä, jossa harmaantuneet puupatsaat tervehtivät tulijaa.
Polku on hyvä ja leveä ja sitä pitkin pääsee hyvin tutustumaan alueeseen. Harjun keskellä on kaksi isoa painaumaa, jotka ovat syntyneet jääkauden aikana. Vanhoista rakenteista on jäljellä enää hirsivarustuksen tukikiveystä ja porttien kohdat.
Ylhäällä meitä vastaan tuli pariskunta, joka sanoi, että hyvä että meillä on nuo koirat mukana, niin ei karhu varmaan tule lähelle. Mikä karhu? He osoittivat jonnekin menosuuntaamme kohti, siellä oli nähty jotain. No, me emme nähneet karhun karvaakaan, eivätkä koiratkaan mihinkään reagoineet.
Näköalapaikalla avautui ihana maisema järven yli. Kun linnavuori on ollut käytössä, rinteet on hakattu paljaiksi, että vihollisen lähestymisen on voinut paremmin havaita. Järven suunnasta kantautui autotien melu, mikä vähän häiritsi luontokokemusta. Valokuva on onneksi hiljainen.
Voipaalan kartanon alueella on kahvila, istumapaikkoja varjostavia puita ja taidetta. Tallirakennuksessa on Rapolanharjun ja Sääksmäen historiasta ja ympäristöstä kertova Rapalum-näyttely, jossa emme tällä kertaa käyneet.
Linnavuoren historiaa esitellään hyvin myös alueelle sijoitetuissa opastauluissa.
? Lajihavainnot alueella: iNaturalist.laji.fi
Lue lisää:
https://www.luontoon.fi/rapola
https://fi.wikipedia.org/wiki/Rapolan_muinaislinna
https://retkipaikka.fi/saaksmaen-rapolanharjun-muinaislinna-ja-voipaalan-kartano/
https://www.hamewiki.fi/wiki/Rapolan_linnavuori