Ruokahävikki ei ole mikään mitätön juttu. “Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa, 20–25 kiloa henkilöä kohden (Luke/Ruokahävikki)”. “Kotitalouksien ruokahävikistä aiheutuu suomalaisille 500 miljoonan euron lasku, yli 100 000 henkilöauton vuosipäästöjä vastaava ilmastokuorma sekä merkittävää energian ja ravinteiden hukkaa (Luke/Kiertääkö hyvä kauttasi).” Saman verran oli Tampereella liikennekäytössä olevia autoja vuoden 2018 alussa (Trafi).
Suomalaiset heittävät eniten pois vihanneksia, maitotuotteita ja kotona valmistettua ruokaa. Parempi järjestys ja pienet tapojen muutokset voisivat osaltaan vähentää ruokahävikkiä kotona.
? Älä hamstraa ja rohmua kaupassa. Vaarana on, ettet ehdi käyttää ruoka-aineita ennen niiden pilaantumista, tai että kaappisi täyttyvät erilaisista pakkauksista niin, ettet enää tiedä mitä sinulla on ja miltä vuodelta. Osta kohtuullisesti, vain tarpeeseen.
? Suunnittele ruokalista yhtä päivää pidemmälle. Mieti, miten voisit käyttää edellisen ruoan jämiä hyväksi tai samoja raaka-aineita useampana päivänä.
✎ Pidä ostoslistaa. Merkitse siihen heti, kun jokin ruoka-aine loppuu ja tarvitset sitä lisää. On aivan turhaa pyöriä tuskaisena kaupassa miettimässä mitä pitikään ostaa. Perinteisen kynä&paperi-tekniikan lisäksi on saatavissa monenlaisia kauppalistaappiksia, tai listan voi tehdä vaikka jaettuun tiedostoon Google Drivella. Jääkaapistaan voi myös ottaa valokuvan mukaan kauppaan. Kokeile mikä sopii sinulle ja teidän perheellenne!
? Jos kaikki ruoka ei mene kerralla, syö loput seuraavana päivänä lounaaksi tai laita annoksiksi pakkaseen.
⏰ Merkitse pakastimeen menevien annosten rasioihin mitä ruokaa rasiassa on ja milloin se on tehty. Käytän itse siihen maalarinteippiä. Ota rasioita käyttöön vanhimmasta alkaen. Pidä annosrasioita samassa pakastimen laatikossa keskenään, niin näet helposti paljonko ja mitä sinulla siellä on.
? Jos jätät annoksen jääkaappiin, käytä läpinäkyvää astiaa. Et halua jääkaappia täyteen erilaisia epämääräisiä purkkeja, joista et tiedä mitä niissä on ja miten vanhoja ne ovat. Jos et ole varma, että tähteet tulee syötyä seuraavana päivänä, laita annos pakastimeen.
? On kiva kokeilla uusia reseptejä, mutta niistä tulee monesti hävikkiä. Jos eksoottista maustetahnaa tarvitaan vain lusikallinen ja avattu purkki täytyy käyttää viikon sisällä, loppu tahna menee helposti hävikiksi. Olisi hienoa jos tällaisia erityisiä ainesosia voisi jotenkin jakaa muiden kanssa. Ehkä naapuri, työkaveri tai ystävä haluaisi kokeilla samaa reseptiä ja sinä voisit antaa tahnanlopun eteenpäin. Ehkä jostakin applikaatiosta voisi tulevaisuudessa katsoa mahtaisiko jollakin lähistöllä olla juuri avattu tahnapurkki, joka menisi muuten haaskuuseen. Saa syödä -sivustolla vinkataan perustamaan taloyhtiön yhteinen Herkkupesä.
? Muista “parasta ennen” ja “viimeinen käyttöpäivä” -merkintöjen ero. Tuote ei mene välittömästi vanhaksi parasta ennen -päivämääränään. Luota aisteihisi. Maito voi hyvin olla maukasta ja juomakelpoista myös pakkaukseen painetun päivämäärän jälkeen.
? Opiskele raaka-aineiden säilytyksestä ja säilyvyydestä esim Ruokatieto-sivulta. Esimerkiksi liha täytyy säilyttää alle +4 asteen lämpötilassa. Jääkaapin eri osien lämpötila vaihtelee ja sitä voi mitata vesilasissa olevalla lämpömittarilla. Ovi on jääkaapin lämpimämpiä osia.
? Pidä välillä kaapintyhjennyspäiviä. Tee ateria kaikista niistä jämistä, tähteistä, vanhentumassa olevista aineksista mitä teillä on.
Ruokahävikistä ja sen torjumisesta löytyy paljon tietoa Saa syödä! -sivustolta.
Hyviä käytännön vinkkejä hävikin vähentämiseen löytyy myös Kuluttajaliiton sivulta.