Rutiinit: Valjasta tappavan tylsät toistuvat tehtäväsi hyötykäyttöön

Mitä vähemmän rutiinia, sitä enemmän elämää. (Amos Bronson Alcott)

Tehdä kaikki aina samalla tavalla, kaavamaisesti, tylsistyä. Elämän tulisi olla jännittävää ja yllättävää. Tiskit, vaatteiden taittelu kaappiin, viikottainen imurointi, töihin – lasten hakeminen – kauppaan – kotiin… samanlaisena toistuvat kaavat ja tehtävät ahdistavat ja estävät meitä toteuttamasta itseämme.

Kun meille syntyy rutiini, meistä tulee kuin zombeja ja sulkeudumme. (Tori Amos)

Rutiinit tappavat luovuutemme ja sulattavat aivomme. Kuinka voisi syntyä jotain uutta, jos aina tekee kaiken kuten ennenkin?

Hulluutta on tehdä sama asia uudelleen ja uudelleen ja odottaa erilaisia tuloksia.

Synonyymit.fi-sivusto antaa rutiini-sanalle synonyymejä menettelytapa, prosessi ja liittyviä sanoja tapahtumasarja, oravanpyörä, ura, uoma, ohjelma, aliohjelma, toiminto.

Rutiineilla ja totuttujen kaavojen noudattamisella on tylsä maine ja mairittelemattomat mielleyhtymät. Oravanpyörä? Aliohjelma?

Mutta voisiko rutiineista olla sinulle jotain hyötyä?

Tulevaisuutesi salaisuus on piilotettu päivittäisiin rutiineihisi. (Mike Murdoch)

Päivittäiset pienet tekosemme ovat mitättömiä yksitellen tarkasteltuna, mutta niiden seuraukset ovat ajan mittaan valtavia. Niiden voima on siinä, että niitä toistetaan kerta toisensa jälkeen. Ruohikkoon, jota tallataan tietystä kohtaa joka päivä, muodostuu polku.

Suuri ennustaja Milla Magia kertoo nyt millaiseen tulevaisuuteen tapojesi polku johtaa.

Onko sinulla tapana kasata puhtaat pyykit sohvalle, koska niiden kaappiin laittaminen on niin masentavan tylsää?

? Näen sinut tulevaisuudessa tonkimassa epämääräisiä rypistyneitä vaatteita isosta kledjukasasta juuri kun olisi kiire lähteä tapaamiseen.

Onko sinulla tapana jättää posti avaamattomana keittiön pöydälle odottamaan inspiraatiota?

? Näen sinut tulevaisuudessa ihmettelemässä oletkohan saanut sen tärkeän tiedotteen ja mitkähän laskut ovat jääneet taas maksamatta ja siirtelemässä paperikasaa paikasta toiseen, että mahtuisit syömään tai tekemään muuta.

Pidän rutiineista, koska kaikki muu… on niin ennalta arvaamatonta. (Jordana Brewster)

Rutiinihommat, tavalliset tylsät kotityöt, vievät elämästäsi paljon aikaa. Niistä itse asiassa koostuu melkein koko elämä, kun mietit asiaa. Ajatuksen ei kuitenkaan tarvitse olla pelottava.

Rutiinit vapauttavat aivokapasiteettiasi. Kun otat tavaksi laittaa avaimet tiettyyn paikkaan tullessasi sisälle, sinun ei tarvitse pohtia mihin ne laitoit. Jos siivoat tiettynä päivänä joka viikko, siivous tulee tehtyä, etkä ahdistu piinaavista pitäisi siivota -ajatuksista.

Jos et hoida rutiinitöitä, elämästäsi tulee vaikeaa. Sinulla ei ole puhtaita vaatteita eikä astioita. Kodistasi tulee sekainen ja likainen. Missaat tapaamiset ja laskujen eräpäivät. Rutiinit ovat ystäviäsi.

Kauniimpi sana rutiinille on rytmi.

Tiskaaminen ja ruoanlaitto ovat tie valaistumiseen. (Buddhalaismunkki Thich Nhat Hanh)

Oletko koskaan huokaillut, ettei sinulla ole aikaa mietiskelyyn? Monotoninen, vähän ajattelua vaativa työ kuten tiskaaminen tai vaatteiden taittelu sopii mietiskelyhetkeksi mainiosti! Laita vaikka kynttilä palamaan ja kuuntele rauhoittavaa musiikkia, keskity hengitykseesi ja läsnäoloon.

Mieheni pitää nykyään imuroinnista. Hän ei keskity ja mietiskele, vaan silloin hänellä on tilaisuus miettiä omia ajatuksiaan ja antaa mielen vaeltaa. Hänellä on kotimme imurointiin rutiini, jota hän noudattaa, ja niin ajatukset alkavat lentää.

Mitä rutiineja sinulla on? Miten saisit käännettyä omat rutiinisi miellyttävämmiksi?