Sisustusblogit usuttavat ahnehtimaan

 Jos seuraat sisustusblogeja tai jopa kirjoitat itse sellaista, olet ehkä törmännyt blogimatto-ilmiöön.

Kauniista kodistaan tyylikkäästi bloggaava henkilö X on hankkinut tietynlaisen maton, tai teemukeja, tai ulkovalot, tai mitä nyt sattuukaan. Hän kuvaa maton noin viidestä eri kulmasta ja kehuu blogissaan miten hyvin se sopii nyt sisustukseen. Blogin lukijoille syntyy vastustamaton halu hankkia samanlainen matto tai mukit tai valot, ja seuraavaksi sen saa esitellä omassa blogissaan. Matto leviää ja leviää ja lopulta kaikilla on sama matto. Hyvä tietysti mattokaupalle.

Jotkut ihmiset ovat herkempiä ottamaan vaikutteita muilta. Heille voi helposti luoda erilaisia tarpeita, joista heillä ei ollut aiemmin aavistustakaan. Yllämainittua mattoakaan he eivät lainkaan tienneet tarvitsevansa kipeästi ennen kuin X, Y, Z, A, B ja C sen blogeissaan esittelivät.

Miten blogimaton, -mukien ja -jouluvalojen omistaja pystyy alkamaan karsia tavaroitaan ja lakata hankkimasta uusia? Aina kun hän avaa selaimensa, muiden postaukset viekoittelevat häntä esittelemällä uusia ja uusia ostoksia. Muut ovat käyneet kirppareilla ja tehneet mahtavia löytöjä. Todella noloa jos ei pysty kirjoittamaan omille lukijoilleen omista löydöistään.

Jos tavaroiden hamstraamisen sijasta haluaa aloittaa uuden yksinkertaisemman elämäntyylin, kannattaa ympäröidä itsensä yksinkertaista elämää suosivilla kirjoituksilla ja ihmisillä. Niistä voi imeä inspiraatiota ja voimaa oman muutoksensa toteuttamiseen.

Toisaalta ostosblogien satunnainen seuraaminen voi toimia myös kannustavana, jos on huomannut saavuttaneensa eräänlaisen oman kuluttamisensa huippupisteen ja tavaraähkyn. Voi lukea rauhassa toisten ostoksista ja tuntea hyvää oloa siitä, että on itse vapautunut jatkuvan kuluttamisen kierteestä. Mutta jos blogien seuraaminen ei aiheuta itsetyytyväisyyttä vaan ostomaniaa, on paras siivota lukulistansa ja jättää ostosblogien lukeminen kokonaan pois.

Oletko itse huomannut himoitsevasi jotain esinettä, josta olet lukenut muiden blogeissa?