Sopivasti

Olen ollut tämän vuoden ostamatta lisää tavaroita itselleni. Samalla olen vienyt entisiäkin kierrätykseen ja nauttinut tavaroiden lukumäärän vähentyessä kohti “sopivaa”. Ajattelun ja mielentilan yksinkertaistuessa koko ajan löytyy itselleni turhaa ja tarpeetonta, jonka haluan antaa eteenpäin. Tunnen elämän rauhoittuvan ja hidastuvan mutta ei tyhjentyvän.

Miten paljon tavaroita on riittävästi ja sopivasti? Sepä onkin varsin henkilökohtainen asia. Sopiva tavaramäärä riippuu mieltymysten lisäksi myös elämänvaiheesta ja harrastuksista. Elämäntapareissaaja saattaa pyrkiä hyvin kevyeen omnia mea mecum porto -tilanteeseen, askartelija pitää varastoissaan kaikenlaisia materiaaleja. Lapsien mukana vaatteiden ja muiden tavaroiden määrä tuntuu lisääntyvän räjähdysmäisesti.

Joitakin ajatuksia sopivasta määrästä voi silti pohtia.

Paljonko on sopivasti?

Mitoita sisustus ja huonekalut asuntosi mukaan. Jos sinulla on pieni asunto, sinne ei mahdu yhtä paljon kuin suureen lukaaliin. Sopivasti kalustettu asunto tuntuu väljältä.
Säilytä kaapissa sen verran tavaroita kuin sinne mahtuu. Täpötäydestä kaapista on mahdotonta löytää ja ottaa ulos juuri sitä mitä sieltä tarvitset. Sopivasti täytetyn kaapin sisällä on myös tyhjää tilaa.
Osta vain sen verran kuin mihin sinulla on varaa. Säästä ensin rahat kasaan. Samalla sinulla on aikaa harkita tarvitsetko tavaraa todella. Sopivan määrän tavaroita saa ilman velkaa.
Jos sinulla on sopivasti tavaraa, ne on helppo pitää järjestyksessä, muistat mitä omistat etkä tee niin helposti virheostoksia.