Syyllisen nautinto menee hukkaan

Kuva muhkeista, herkullisen näköisistä täytetyistä pullista komeili somefiidissä. “Ei mikään ohimenevä makupala, vaan pysäyttävä elämys.”

Leukailin kommentiksi pullan kai siis pysähtyvän tehokkaasti lantion seudulle.

Seuranneessa keskustelussa esiin tuli erinomaisia huomioita siitä, miten tärkeää olisi saada nauttia pullasta ilman syyllisyyttä painonnoususta.

En itse koe syyllisyyttä muhkean pullan syömisestä ja mahdollisesta lihomisesta, mutta se on kyllä muista yhteyksistä hyvinkin tuttu tunne. Tunnen usein syyllisyyttä vaikkapa juodessani piimälasillista, kun mietin sitä miten maidon tuotanto vaatii vasikoiden erottamista emostaan.

Useimmissa tekemissämme asioissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Pulla on hyvää mutta täynnä tyhjää energiaa. Karkki on makoisaa mutta pilaa hampaat. Piimä on hyvää ja ravitsevaa mutta aiheuttaa lehmille mielipahaa. Autoilu on kätevää mutta auto kulkee fossiilisilla polttoaineilla. Matkailu on avartavaa ja etelän aurinko virkistää, mutta lentäminen aiheuttaa ilmastopäästöjä. Jotenkin tämän kaiken välillä täytyy tasapainoilla.

Syyllisyyden tunne kertoo jostakin. Se kysyy jotakin tärkeää. Teenkö oikein vai väärin? Uskonko tähän?

On hyvä miettiä elintapojaan ja niiden vaikutusta itseen ja ympäristöön, kysyä itseltään elääkö arvojensa mukaista elämää ja pohtia kognitiivisia dissonanssejaan. On hyvä kysyä, kenen kustannuksella minulle iloa tuottavat asiat tuotetaan.

Mutta sen mietinnän aika ei ole keskellä nautinnon hetkeä!

En tiedä onko karun suomalaisen historian peruja, että kaikkeen nautintoon pitää sekoittua hieman syyllisyyttä.

Kun olet valinnut nauttia vaikkapa pullasta, unohda siksi aikaa kaikki muu. Älä kuuntele pieniä ääniä. Keskity hetkeen. Tietoinen nautinto maksimoi ihanuuden.

(Ja jos olet nautiskelijan seurassa, älä missään nimessä häiritse millään asiaankuulumattomalla kommentilla tätä hetkeä! Tämä on nyt itsellenikin opiksi.)

Nopeasti ja syyllisesti hotkaistu pulla vasta epäterveellinen onkin, koska siitä tulee paha mieli. Syyllisen nautinto menee hukkaan.

Olet ihana. Nauti elämästä. Ota iloisista asioista kaikki ilo irti. Pyri elämykseen, joka pysäyttää. Se on oikein.