Taidetta saa seinälle myös vuokraamalla

Kuva: Dustin Gaffke

Sinun ei tarvitse ostaa omaksi kalliita tavaroita kuten peräkärryä, painepesuria tai kanoottia, koska voit helposti vuokrata sellaisen – mutta tiesitkö, että voit vuokrata myös taidetta?

Pidän jatkuvasti silmät auki löytääkseni paikkoja, joista saa vuokrattua tai lainattua erilaisia tavaroita, joten olin riemuissani, kun bongasin Tampereen Taidetalon nettisivuilla maininnan taidevuokraamosta. Asiasta oli pakko saada tietää lisää, joten pyysin audienssia. Kati Heikkilä otti minut ystävällisesti vastaan ja kertoi minulle, mistä taidevuokrauksessa on kysymys.

Etsin etukäteen netistä vähän tietoa asiasta. Muista maista löytyy mm. seuraavanlaisia taidevuokrauksen kohderyhmiä:

* startup-yritysten toimistotilat
* ravintolat
* tapahtumat
* elokuvat ja näytelmät
* asuntojen stailaus kuvauksia varten

Tampereen Taidetalolla on tällä hetkellä vain yksityisiä vuokrausasiakkaita. Tyypillinen vuokraaja on nuori työn perässä muuttanut perhe, joka ei tiedä kuinka pitkään tulee asumaan täällä.

Useimmiten vuokraus toimii käytännössä samoin kuin osamaksu: teos siirtyy omaksi, kun vuokria on maksettu teoksen arvon verran. Erona osamaksuun on kuitenkin se, että jos maksuerien maksaminen ei onnistu, sopimus voidaan katkaista, jolloin maksettua osuutta ei palauteta. Vuokratun taulun voi halutessaan vaihtaa.

Joissakin paikoissa vuokra voi olla prosenttiosuus taulun hinnasta. Tampereen Taidetalossa teoksen vuokra riippuu teoksen ovh-hinnasta kolmiportaisen taulukon mukaan. Tuhannen euron arvoisen taulun voi vuokrata tällä hetkellä 40 € kuukausihintaan.

Melkein kaikki liikkeessä olevat taulut ovat vuokrattavissa. Nettigalleriassa on muutamia poimintoja tauluista, mutta kaikkia ei voi laittaa näytille, koska tauluja on yhteensä tuhansia. Sopiva löytyy varmasti!

Puhuimme myös vähän taulun ostamisesta ja tinkimisestä. Vuokraushinta määräytyy suoraan ovh-hinnan mukaan, mutta taulua omaksi ostettaessa kannattaa aina pyytää tarjous.

Vielä lopuksi tuli hyvä muistutus siitä, että taulun voi kehystää uudelleen, jolloin siitä tulee ihan eri näköinen. Tätä voisivat sisustussuunnittelijat käyttää enemmänkin hyväkseen.

Vuokraus on tapa saada pienellä rahalla seinälle arvokas taideteos, joten kannattaa muistaa tämäkin vaihtoehto taidekaupoilla.

Taidetalo: Taidevuokraus

Tampereen Taidetalolla on liike Raholan lisäksi nyt myös Mustanlahdenkadulla. Kati toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan!