Tampereen Kissanmaalle rakennetaan Suomen ensimmäinen kiertotaloustalo

Tampereen kaupungin järjestämässä Kissanmaan tontinluovutuksessa hyödynnettiin kiertotalouden mukaisia kriteerejä ensimmäistä kertaa Suomessa. Päätavoitteena tontinluovutuksessa oli kannustaa rakennusalaa hyödyntämään ja kehittämään kiertotalouden mukaisia ratkaisuja liiketoimintalähtöisesti.

https://www.tampere.fi/ajankohtaista/2022/12/01/tampereen-kissanmaalle-rakennetaan-suomen-ensimmainen-kiertotaloustalo

Voittajan valinnassa korostui uudelleenkäytettyjen rakennusosien osuus asuinrakennuksessa sekä uudelleenkäytettyjen materiaalien monipuolisuus. Valintaan vaikutti myös se, että esityksessä kuvatut materiaalit olivat saatavilla hakijan muilta työmailta.

Pohjola Rakennus Oy Suomi rakentaa Kissanmaalle betonirakenteisen kerrostalon. Sen runko tehdään uudelleenkäytetystä betonista ja julkisivut verhoillaan osin uudelleenkäytetyllä puulla ja tiilellä.

Porrashuoneissa puolestaan on tarkoitus hyödyntää Kaukajärven seurakuntatalon vanhoja ikkunoita. Lisäksi rakentaja lupaa, että vesikaton rakenteista vähintään kymmenen prosenttia on uudelleenkäytettyä puuta.

https://kuntalehti.fi/uutiset/tekniikka/tampereen-kissanmaalle-rakennetaan-suomen-ensimmainen-kiertotaloustalo/

Kyseessä on Pohjola-Rakennuksen ensimmäinen rakennuskohde, jossa käytetään kierrätysmateriaalia. ”Maailma muuttuu ja olemme siinä mukana”, sanoo hankejohtaja Erkki Ikonen. Tässä kohteessa yritys pääsee nyt kehittämään kierrätysosaamistaan.

Asuinrakennuksen runko tehdään osittain uudelleenkäytettävästä betonista, julkisivut osin kierrätetystä puusta ja tiilestä. Pihan pyöräkatos ja viherhuone rakennetaan lähes täysin kierrätysmateriaaleista. Autohallin ajoluiskan seinien muuraamiseen käytetään vanhoja tiiliä. Piharakenteissa ja kalusteissakin hyödynnetään uudelleen käytettäviä tuotteita, kuten pihalaattoja.

https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000009156988.html