Tappaako järjestys luovuuden?

Nukke kynäpurkissa. Tappaako järjestys luovuuden?

Aina välillä lähtee huimasti leviämään jokin artikkeli, jossa ylistetään sekaisuuden vaikutusta luovuuteen. Kaikki, joiden koti tai työpöytä ei ole aina niin tip top, riemuitsevat. Näettekö, tiedemiehetkin ovat nyt sen todistaneet: antaa kaaoksen rehottaa! Enpäs järjestäkään noita papereita!

Opiskelen parhaillani verkkokurssilla, jossa puhutaan tehokkaista oppimismenetelmistä. Kurssilla esiteltiin mm. oppimisen keskittynyt (focused) ja hajanainen (diffuse) tila ja niiden ero. Hajanaisessa ajattelussa mieli saa vaeltaa ja alitajunta tehdä töitä ongelmien ratkaisemiseksi. Ratkaisu voi pulpahtaa mieleen vaikka päiväunien aikana tai palloa hajamielisesti pompotellessa. Keskittyneessä tilassa tietoinen mieli luo ja vahvistaa toiston ja harjoittelun kautta asioiden yhteyksiä aivoissa.

Samalla tavalla tekemisemme voi olla luovaa tai keskittynyttä. Jos meidän pitää vaikkapa kehittää useita eri vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmaan, suunnitella legohirviö tai keksiä blogikirjoituksen aihe, tarvitsemme virikkeitä aivoillemme, mielen löysää.

Mutta kun ratkaisu on valittu ja sitä täytyy alkaa toteuttaa, siirrytään toisenlaiseen, tehokkaampaan tekemisen tilaan.

Kun suunnittelette vierashuoneen laittamista, sisustuslehdet ja tapetinpalat saavat levittäytyä pitkin lattioita. Mutta kun alatte oikeasti remontoida, kuinka paljon hyötyä on siitä, ettette kaaoksen vuoksi löydä vasaraa ja mittanauhaa, vaan on ostettava (taas) uudet? Kuvataiteilijan työ on luovaa, mutta miten taulut edistyvät, jos maalit ja pensselit ovat hukassa ja sekaisin?

Erään ystäväni kanssa tuli joskus juttua lastenhuoneen järjestyksestä. Hänen mielipiteensä oli, ettei lastenhuone saa olla liian siisti. Olen todennut sen itsekin. Olen nimittäin yrittänyt järjestää lapsen legoja eri aihepiirien mukaan laatikoihin. Hän pitää kuitenkin eniten “sekalaatikoista”, joihin on viskottu satunnaisia palikoita huoneen nurkista. Ne ruokkivat eniten mielikuvitusta. Muistan myös lapsuudestani ison valkoisen lelulaatikon, jonka pohjalta veljeni kanssa kaivoimme kaikenlaista leikkeihin sopivaa.

Yllättävät yhdistelmät ja odottamattomat ärsykkeet todella auttavat luovuutta kukkimaan. Mutta jos haluat saada jotakin tehdyksi tehokkaasti, työvälineet täytyy pitää järjestyksessä.

Luovuutta voi ruokkia muutenkin kuin elämällä epäjärjestyksen keskellä. Lukeminen, jatkuva uteliaisuus, uusien asioiden kokeileminen, uuden näkökulman hakeminen, “luovat tauot” ja ajan viettäminen luovien ihmisten kanssa ovat joitakin tapoja laajentaa ajattelumalleja ja pistää aivosolut liikkeelle.

Ja jos sekamelskasi ahdistaa ja masentaa sinua, et varmastikaan pysty olemaan yhtä luova.

Parempi järjestys voi loppujen lopuksi kuitenkin auttaa sinua luomaan enemmän!