Tee parhaasi, että kaupan alamäki jyrkkenisi

Talouselämä

Huomenna perjantaina on yhtäaikaa Älä osta mitään -päivä ja joulusesongin aloituspäivä Black Friday. Bongasin Talouselämän nettisivulta ylläolevassa kuvassa osittain näkyvän artikkelin, jossa asiallisesti kerrottiin Älä osta mitään -päivän taustasta, mutta otsikoksi oli kuitenkin valittu kulutuskeskeisyyden vastustajan syyllistys.

Osallistuin eilen etänä seminaariin aiheesta Vaihtoehtoja kasvutaloudelle. Seminaarin järjestivät Luonnonsuojeluliitto, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kestävän talouden tutkimusryhmä, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Suomen degrowth-verkosto. Seminaarissa pohdittiin, vaatiiko hyvinvoinnin kasvu tai ylläpitäminen välttämättä talouskasvua ja miten talous toimisi maapallon ekologisen kantokyvyn mukaan.

Esityksissä korostettiin sitä, että kaiken lähtökohtana tulisi olla hyvinvointi. Talouden pitäisi tukea tätä tavoitetta, se ei ole itseisarvo. Yhteisten resurssien yhteisellä hallinnoinnilla voisi syntyä paremmin käsitys niiden rajallisuudesta. Tarve ei ole sama asia kuin halu. Tarpeista ei tarvitse tinkiä kohtuutaloudessakaan, ne voidaan tyydyttää kestävämmillä keinoilla kuin nyt.

Hyvinvoinnin osatekijät, Tuuli Hirvilammin esityksestä

Globaalista oravanpyörästä voi päästä irti yhteisöllisen omavaraisuuden avulla. Ihmisten olisi hyvä olla aktiivisia ja muodostaa ruohonjuuritason liikkeitä, tehdä ylipäänsä jotain.

Kohtuutalouden kysymys ei ole helppo ja yksinkertainen. Monesta voi tuntua pelottavalta se mahdollisuus, että kohtuus tarkoittaisikin paljon vähemmän kuin mitä nyt omistaa ja kuluttaa. Kohtuutalous vaatii ehkä myös enemmän omaa aktiivisuutta kuin nyt. Kohtuus voi kuitenkin tarkoittaa jopa hyvinvoinnin paranemista esimerkiksi yhdessä tekemisen, jakamisen, merkityksellisyyden ja ympäristön arvostamisen lisääntyessä.

Olemme pitkän polun alkupäässä emmekä vielä edes oikein tiedä, mitä polun päässä on tai mitä kautta polku polveilee. Se mitä meistä jokainen voi kuitenkin tässä kohtaa tehdä, on kysyä ennen ostamista: tarvitsenko tämän vai haluanko sen?

Luettavaa kohtuutaloudesta:
Kasvunpakosta kestävään talouteen -raportti (Kepa ry)
Kohtuutalouden ratkaisut (Suomen Luonnonsuojeluliitto ry)

Tässä blogissa:
Köyhäily, ostolakko, tavarapaasto – tauolla kuluttamisesta
Ennen kuin shoppailet kaupassa, shoppaile komerossasi

Yrityksiä, jotka käyttävät tuotteissaan kierrätettyä materiaalia:
http://bit.ly/kierratysmateriaali

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Jos haluat tukea pienyrittäjää, se käy someaikana hyvin helposti jakamalla ja kommentoimalla kirjoituksia. Pienikin kommentti ilahduttaa. Kiitos!

Tykkää ja seuraa