Toimintatorstai: Kaiken se nielee (eli kuinka siivoat säläkaapin)

Sinne menee teippi, sinne menee ketjurasva, sinne menee laastarit, sinne menee kukkaruukut, sinne menee lamput, sinne menee mökkisortsit, sinne menee pihalyhdyt, sinne menee suojalasit, suksivoide, maalisuti ja korjaamista vaativa lelu. Tädiltä tullut kamala patsas, minne se laitetaan? No sinne. Missä näiden epämääräisten muovinpalasten, joita en edes tunnista, paikka on? Laita ne vaikka sinne.

Jaa minne? Tämän blogin lukijoilla on erinomainen mahdollisuus kuulua siihen suureen kansanosaan, jonka kotoa löytyy tämä kaiken nielevä kaluste. Kyse on kaiken sälän kaapista. Moni saattaa jopa huokaisten kysyä, onko muunkinlaisia kaappeja olemassa.

Jotta voisit laittaa pöydillä ja hyllyillä levällään lojuvat tavarasi jonnekin, sinulla pitää olla tilaa kaapeissa. Ja tilaa saadaan niin, että katsotaan mitä kaapeissa on, määritellään sen tarpeellisuus, turhasta hankkiudutaan sopivalla tavalla eroon ja tarpeelliset laitetaan oikeille paikoilleen. Kaikki kaapeissanne oleva ei varmasti ole tarpeellista. Olet luultavasti jo onnellisesti unohtanut, mitä kaapin perällä on.

Ota käsittelyyn yksi hylly kauhujen kaapistanne. Yksi tavara kerrallaan:

  • mikä se on?
  • mihin sitä käytetään?
  • käytätkö sitä usein?
  • missä käytät sitä?
  • kuuluuko se yhteen jonkin kokonaisuuden kanssa?

Sinulla saattaa olla varaosia tai käyttöohjeita laitteeseen, jota et enää omista. Sinulla saattaa olla talvirompetta parhaalla hyllyllä, kun kevät on jo vauhdissa. Yritä löytää turhia tavaroita.

Yritä koota kokonaisuuksia, vaikkapa remppaamiseen liittyvät tavarat, paketointiin liittyvät tavarat.

Ota esineet pois muovipusseista ja laita ne läpinäkyviin säilytyslaatikoihin kaltaistensa kanssa, niin saat tilan tehokkaampaan käyttöön.

Muista nimetä laatikot, niin löydät etsimäsi nopeasti!

Järjestä kaappia vaikkapa tunti kerrallaan. Jos yrität saada sen kerralla kuntoon, väsyt ja vaivut epätoivoon.

Järjestyksen puute johtuu usein siitä, ettei ole aikaa miettiä esineen oikeaa paikkaa kun se pitäisi saada pois käsistä. Kummasti on aina aikaa sitten etsiä sitä esinettä, kun sitä tarvittaisiin.

Jos sinulla on kroonisia vaikeuksia löytää sopivia paikkoja esineillesi ja ne ovat jatkuvasti hukassa, voisit ehkä hyötyä henkilökohtaisesta järjestämisavusta. Kun kaapin saa kerran kuntoon, järjestys on helpompi ylläpitää jatkossa.

Kommentoi mitä ”aarteita” kaiken sälän kaapistasi löysit!

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

2 kommenttia

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Minusta on ollut hyvä pitää kodissa yksi "miljoonalaatikko". Sinne laitetaan semmoinen sälä, jolle ei ole (juuri sillä hetkellä) parempaa paikkaa. Silloin saa tasot järjesteltyä äkkiä eikä tarvitse pähkäillä niiden muovinpalasten kanssa, että onkohan ne puolisolle tärkeitäkin… Pari tärkeää pointtia on kuitenkin syytä pitää mielessä: 1) miljoonalaatikkoja saa olla vain yksi tai max kaksi (toiseen voi laittaa esim.elektroniikkasälän kuten epämääräiset laturit tai narunpätkät ja napit ja toiseen kaikkea muuta sälää) sekä 2) miljoonalaatikko täytyy käydä läpi aika ajoin, esim. kerran vuodessa – riippuen laatikon koosta ja täyttymisvauhdista 🙂 Sitten näkee, mitä sinne on kertynyt – jos jotain on paljon (hakaneuloja? pinnejä?) niille voi etsiä oikean paikan muualta. Jos siellä on joku laturi mitä ei ole kaivattu vuoden aikana, sen voi hävittää, kuten suurimman osan muustakin sälästä. Joskus sieltä saattaa löytää yllätyksiä, jotain oikeasti tarpeellista: "voi kun olisi sopiva raappa tämän nurkan putsaukseen…" – ja kas, miljoonalaatikossa on juuri sopiva tarpeeton muovinpala, jonka voi uhrata raappauskäyttöön. Ja taas on mieli hyvä!

  • Näin on, ja luulen että vain harvalla on tavarat niin sotilaallisessa järjestyksessä ettei tällaista "miljoonalaatikkoa" johonkin pesiytyisikin. Juju on siinä kuten kirjoititkin että kaikki laatikot eivät saa olla samanlaisia sekasälälaatikoita, vaan joku logiikka täytyy sisällössä olla. Kiitos kommentistasi!

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Jos haluat tukea pienyrittäjää, se käy someaikana hyvin helposti jakamalla ja kommentoimalla kirjoituksia. Pienikin kommentti ilahduttaa. Kiitos!

Tykkää ja seuraa