Olin yhdessä vaiheessa kova “sisustamaan”. Kiersin kirppareita ja kodinykkösiä ja rahtasin kaiken maailman roinaa kotiin. Meillä oli jonkin aikaa mahtava kokoelma sinisiä lasilautasia. Selasin maalaisromanttisia blogeja ja ostin tavaroita, joissa lukee cuisine ja belle maison. Ostin jopa ikkunankarmit. (Ne ovat edelleen ullakolla.)
Sittemmin olen kehittänyt ajan ja kokemuksien myötä osteluallergian, varmaan vähän liiankin vahvan.
En ole raivannut omaa kotiani minimalistisen tyhjäksi, koska pidän väreistä ja visuaalisista ärsykkeistä ja inspiraatiosta, mutta en harrasta sisustuksen jatkuvaa uudistamista.
Jouduin vähän miettimään ja kyseenalaistamaankin omaa suhtautumistani, kun minua kysyttiin osallistumaan tapahtumaan, jossa tarkoitus olisi käytännössä edistää sisustusesineiden ostamista. Sitähän erilaiset messut tai muut kauppakeskuskarnevaalit ovat.
Aikataulut eivät tällä kertaa sopineet, mutta ajatus jäi vaivaamaan. Millaista sisustamiseen liittyvää ostokäyttäytymistä tällainen tavarasta ahdistunut rompeallerginen voisi suositella tai edistää? Liittyisikö asiaan muutakin kuin kaappien täyttämistä krääsällä?
Rompeallergisen ei-minimalistin 6 sisustushuomiota
1Tämä on itsestäänselvyys, mutta eihän tätä voi jättää sanomatta. Sisustaminen kannattaa aloittaa turhien, rumien, toimimattomien tavaroiden ja sälän raivauksesta. Armottomasti. Sekamelskasta ei hienokaan sisustus erotu, kun taas selkeästä järjestyksestä on helpompi hahmottaa, miten sisustusta kannattaa kehittää.
Omaan sekamelskaansa voi vähän turtua, mutta siihen saa tuoreen näkökulman ottamalla valokuvan. Kameran silmä on lahjomaton!
2Sisustus on enemmän kuin pelkät sisustustavarat. Siihen kuuluvat mm. huonekalut, seinien värit, tekstiilit, materiaalit ja valaistus. Kodin sisustamisessa kannattaa miettiä kokonaisuutta ja isoa visiota ja luoda siitä pitkän ajan suunnitelma. Sopivia hankintoja voi tehdä vähitellen, varsinkin jos ne ovat hintavia tai vaikeita löytää. Näin välttyy varmemmin virheostoksilta. Onni suosii valmistautunutta: on helpompi tehdä löytöjä, kun tietää tarkalleen, mitä etsii.
Inspiraatiota ei someaikana meiltä puutu, ennemminkin voi olla haasteena rajata innoittuneisuuttaan. Emmehän halua löytää itseämme taas kohdasta yksi.
3Muista kestävät valinnat. Ympäristölle kuormittavaa on paljon materiaalia, valmistusta ja prosessointia vaatineen monimutkaisen kapineen vaihtaminen usein. Sohva on iso investointi, saati sitten koko keittiön remontti. Osta kerralla hyvä ja pitkään palveleva tuote.
Kuluttajina voimme myös suunnata tukeamme vaikkapa suomalaiselle suunnittelulle tai pienille käsityöyrittäjille massatuotannon sijaan.
4Vanhoihin hankintoihin ei kuitenkaan tarvitse jumittaa ja sitoutua loppuelämäksi, saa uudistua! Maku saa muuttua, ja mikä oli hienoa 20 vuotta sitten, ei välttämättä enää vetoa.
Kierrätyskeskuksilta ja kirppareilta löytää ihania huonekaluja, ja vanhan voi viedä sinne vaihdossa. Käytettyjen pöytien, hyllyjen ym. vaihtaminen toisiin käytettyihin ei juuri kuormita ympäristöä. Tämähän on kierrätyskeskusten idea: vie jotain mikä ei sinua enää miellytä, tuo kotiisi sellaista mikä nyt tuntuu kivalta. Pääasia, että tavara saa lisää käyttöä!
Olemassaoleviakin huonekaluja voi tuunata vaikka maalaamalla tai vetimet vaihtamalla. Nojatuolin voi verhoilla tai verhoiluttaa uudelleen.
5Siirtyessämme kivikaudelta nykyaikaan olemme saaneet mahdollisuuden nauttia some-sisustamisesta: riittää, että valokuvan rajaama näkymä on siisti ja kaunis. Kenenkään ei tarvitse tietää, millainen sotku kuvan ulkopuolella mahdollisesti on. Tämän kun muistaa, ei tarvitse ottaa paineita muiden täydellisistä kuvista.
Instagram-sisustaja voi näyttää rakkauttaan kauneimpia esineitään kohtaan ottamalla niistä kuvia sopivassa valaistuksessa ja ympäristössä.
Sieviä tavaroita on maailma täysi ja kotona tilaa niin vähän. Someen voi laittaa kuvia sellaisista esineistä, joita pitää kauniina mutta joita ei syystä tai toisesta halua tai voi hankkia itselleen. Joku toinen voikin löytää niistä aarteen.
6Esillä olevia koristeita ja tunnelmanluojia voi olla mukava vaihdella fiiliksen tai vuodenajan mukaan. (Jotkut jopa vaivautuvat ottamaan joulukoristeet pois kesäksi.) Vaihtoehtoja varten tarvitaan säilytystilaa. Esineille on hyvä varata paikka, josta ne saa suht helposti käyttöön. Riippuen vaihtotahdista se voi olla yläkaapissa, lipaston laatikossa tai vaikka kellarikomerossa.