Tule hyvä tulevaisuus. Tulevaa tutkimassa

Olen istunut tänä keväänä kymmenen opintopisteen eli noin 270 tunnin edestä opiskelemassa tulevaisuudentutkimusta TVA:n kahdella kurssilla. Mitä ihmettä on tulevaisuudentutkimus ja miten tulevaisuutta voi tutkia? Ja miksi sitä pitäisi tutkia? Eikö se tule sieltä tutkimattakin?

Kurssille mennessäni en tiennyt asiasta sen enempää kuin varmaan sinäkään. Olen kyllä ollut aina tulevaisuudesta kiinnostunut, mahtaako olla syy vai seuraus, että luen mieluusti tieteiskirjallisuutta. (Jos joku kysyy minulta milloin se tulevaisuus on, ajattelen heti vähintään satojen vuosien päähän.) En kuitenkaan ole suhtautunut tulevaisuuteen mitenkään tietoisesti ja analyyttisesti.

Onkin olemassa kolmen asteista suhtautumista tulevaisuuteen: tulevaisuusajattelu, joka on inhimillinen käsitys ajasta; tulevaisuussuuntautuneisuus, jossa tulevaisuutta pohditaan aktiivisesti ja siihen halutaan vaikuttaa; ja tulevaisuustietoisuus, jossa yhdistyvät systemaattinen ennakointiajattelu ja aktiivinen suhde tulevaisuuteen.

Olemme opiskelleet useita erilaisia menetelmiä, rakentaneet skenaarioita ja kirjoittaneet esseitä siitä miten kaaoksessa piilee järjestys ja millainen systeemi on karaoketaksi. Tärkeimmät opit ovat kuitenkin nämä:

Eipäs puhuta ”tulevaisuudesta”. Ei ole vain ole yhtä tulevaisuutta. Tulevaisuuksia on hyvin monia mahdollisia. Jotkut näistä mahdollisista tulevaisuuksista ovat toivottavia ja jotkut epätoivottavia, jotkut jopa yllättäviä. Tulevaisuuksien kartoittaminen parantaa mahdollisuuksiamme suhtautua ja varautua niihin.

Tulevaisuus ei tule, se tehdään. Tulevaisuuden siemenet ovat menneisyyden tapahtumissa, tämän päivän tiedossa ja tulevaisuuden toiveissa. Tulevaisuus ei vain vyöry päällemme, vaan me voimme osaltamme päättää, millaista tulevaisuutta haluamme tehdä.

Olen työssäni järjestämisen ja tarpeettomasta luopumisen valmentajana nähnyt, miten tärkeitä tarinat menneestä ovat. Haluaisin tuoda niiden rinnalle myös tarinoita tulevasta, ihmisenkokoisia, rohkaisevia.

Opintokokonaisuuteen kuuluu vielä kolme kurssia, jotka aion suorittaa myöhemmin tänä vuonna. Jo näiltä kahdelta kurssilta on mukaan tarttunut menetelmiä, joihin haluan syventyä vielä tarkemmin ja soveltaa niitä omassa työssäni. On menetelmiä, jotka auttavat pureutumaan tilanteen pinnan alle, menetelmiä, jotka auttavat monimutkaisen muutoksen jäsentämisessä ja tekemisessä, ja menetelmiä, joilla epämääräiset tulevaisuudet tehdään näkyviksi. Nyt on aika sulatella ja pureskella opittua, jotta saan sen muotoon, josta on sinullekin hyötyä!

P.S. Tässä juuri sopivasti tänään julkaistu Ylen uutinen tuoreesta tulevaisuusraportista. ”Teknologian rinnalla muuttuvat myös yhteiskunnalliset ja sosiaaliset rakenteet ja sääntely, liiketoimintalogiikat sekä elämäntavat ja kulttuurit.” Kannattaa pysyä tulevaisuudesta jyvällä!

Osta lahjakortti!

Osta itsellesi etukäteen järjestämislahjakortti, jonka voit käyttää epidemian laannuttua! Saat nyt neljä tuntia kolmen hinnalla.

Tutustu palveluihin ja osta lahjakortti!

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Sisumarket, pienyrittäjien kauppapaikka

Sisumarketista voi ostaa suomalaisen pienyrittäjän palveluita, kursseja, lahjakortteja ja lippuja. Ostamalla näitä autat varmistamaan, että kaikki ne palvelut, joita sinä ja yrityksesi olette tottuneet käyttämään, ovat saatavilla ensi syksynäkin.

Sisumarket logo

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Tykkää ja seuraa

Seuraa Mekaselskaa somessa ja pidä järjestämisasiat mielessä!