Tulevaisuus kurkkii jo kotiisi. Esimerkkejä siitä, miten muutos näkyy kotonamme

Mitä tulee mieleesi sanasta tulevaisuus? Ehkä tekoälyä, robotteja, puheohjausta ja viisgeetä?

Tulevaisuuteen liittyy paljon muutakin kuin teknologiaa. Tulevaisuudessakin tavalliset ihmiset elävät ihan tavallista arkea tavallisten rutiinien äärellä. Paljon jatkuu entisellään, mutta silti jotain on toisin.

Alla muutamia esimerkkejä siitä, miten isommat ja pienemmät trendit näkyvät jo nyt kotonamme ja mitä vaatimuksia muuttuva maailma kodillemme ja kotikulmillemme voisi asettaa.

Materiaalien niukkuus / kierrätys

Erilaisia materiaalisia resursseja täytyy käyttää tehokkaammin. Kodeissa täytyy olla tilaa eri materiaalien erottelulle kierrätystä varten alkaen tutuista metallista, lasista jatkuen vaatteiden kierrätykseen. Taloyhtiöt voisivat varata tilaa asukkaiden yhteiselle tavaroiden kierrätyshuoneelle tai -nurkalle ja ottaa käyttöön digitaalisia alustoja lainaamista varten. Kierrätyskeskuksia ja korjauspajoja voi tulla ylipäänsä lisää.

Epävakaiset säät haastavat pukeutumisen

Ilmaston lämmetessä nopeasti ja yllättävästi vaihtelevat säätilat yleistyvät. Tarvitaan paljon säilytystilaa ulkovaatteille, koska monen kauden vaatteita voi olla käytössä yhtä aikaa. Tyylikkäälle kerrospukeutumiselle (glamourpilkkihaalarit? ?) olisi ehkä tarvetta. Toisaalta juhla- ja edustuspukujen ja harvemmin tarvittujen harrastusvaatteiden säilytyksen voi ulkoistaa vaatevuokraamoille.

Kriisitilanteessa tarvitaan kotivaraa

Myrskyn tai muun kriisin aiheuttaman erikoistilanteen aikana ei voi toimia kuten normaalisti. Hanasta ei tule vettä eikä pistorasiasta sähköä. Kotona täytyy pitää jonkin verran pullovettä ja kuivatarpeita ruoanvalmistusta varten. Kotivara ei ole kellarin nurkassa säilytettävä hätävarasto vaan jatkuvasti käytössä olevien hyvin säilyvien ruokatarvikkeiden pieni ylimäärä, joista on helppo koostaa muutama ateria. Onko kaikilla kodeilla oma kotivara vai voisiko taloyhtiö pitää yhteistä kotivaraa ainakin joidenkin tuotteiden suhteen? Myös paristot, lääkkeet ym. kannattaa muistaa.

Monenlaiset elämäntilanteet luovat muuntelun tarvetta

Välillä lapsia on kotona, välillä ei, välillä on vieraita, isovanhempia, välillä etätöitä. Kodin pitäisi muuntua helposti erilaisiksi tiloiksi: makuuhuoneesta työhuoneeksi, lastenhuoneesta olohuoneeksi. Tarvetta voisi olla myös muuntaa talon asuntorakennetta yhdistäen tai erottaen huoneistoja.

Vihreys ja vehreys on entistäkin tärkeämpää

Luonnon monimuotoisuus vähenee jatkuvasti, ihmisten stressitasot kohoavat betonin keskellä. Perinteiset nurmikko+puut -puistot saavat haastajan kukkaniityistä, joilla pölyttäjät viihtyvät. Luonnonmukaiset metsiköt asuinalueiden välissä tarjoavat hengähdyspaikan. Vaikka ikkunasta ei suoraan näkyisi metsää, voidaan luonto tuoda sisälle yksittäisten viher- ja kukkakasvien, kokonaisten viherseinien ja jopa näyttöruutujen välityksellä.

Kotona kasvaa ruokaa

Nykyihmiseltä helposti unohtuu mistä ja miten ruoka tulee. Parveke- tai puutarhaviljely tuottaa herkullista syötävää mutta myös yhdistää meidät uudelleen maahan. Nähdäänköhän jatkossa enemmän myös lähiökanoja ja -vuohia?

Kotona tai kotikaupungissa lomailu

Pienen irtioton arjesta voi tehdä monella tavalla, ja yksi niistä on lähilomailu. Myös omaan kotiin voi luoda niin rentouttavia tunnelmia, ettei sieltä juuri halua lähteä pois.

Toimikoot nämä nostot pienenä lämmittelynä, jatkan tulevaisuusaiheista enemmän myöhemmissä kirjoituksissa!