Turvallista matkaa

Kuva: Yuya Tamai

Vanhempani asuvat parin tunnin ajomatkan päässä. Kävin viikonloppuna siellä tekemässä vähän remonttia ja raivaamassa tavaroita. Paluumatka sunnuntai-iltana pimeässä ja sateessa oli ihan painajaismainen. Joidenkin vastaantulevien autojen valot häikäisivät niin, etten nähnyt tietä lainkaan. Ilmassa oli sumua niin että omat pitkät valoni eivät auttaneet juurikaan. Näin valkoisen udun keskellä hieman tiemerkintöjä ja tienreunan heijastimia. Silti joillakin oli niin kova kiire, ettei (omasta mielestäni varsin sopiva) nopeusrajoitus heitä koskenut. Toivottavasti kaikki pääsivät turvallisesti perille.

“Auto sammui maantien laitaan keskelle korpisuoraa”, lauloi Tuula Amberla vuosia sitten. (Tykkäsin jostain syystä kovasti tästä laulusta pienenä.) Jos auto todella sattuisi syystä tai toisesta pysähtymään keskelle ei mitään, on hyvä olla varautunut ja pitää autossa muutamia tärkeitä tavaroita varsinkin näin pimeänä ja kylmänä vuodenaikana.

Turvavyöleikkuri. Jos ajat ulos tieltä ja jäät huonoon asentoon, et välttämättä saa turvavyötä avattua. Leikkurilla saat nopeasti vyön poikki. Tämä halpa mutta hyödyllinen kapine kannattaa säilyttää aurinkolipassa niin, että pääset siihen helposti käsiksi vaikka olisit pää alaspäin. Leikkuri on hyvä lahjavinkki vaikka yhdessä parin seuraavan kanssa.

Pelastuskortti. Pelastuskortin (Rescue Sheet) avulla pelastustyöntekijät saavat nopeasti tietää onnettomuuspaikalla, miten ihmiset saadaan nopeimmin ja turvallisesti ulos kyseisestä automallista. Lue lisää ja printtaa autoosi pelastuskortti Autoliiton sivulta.

Ensiapulaukku. Ensiaputarvikkeita voi tarvita korpisuoran lisäksi aivan arkisissakin tilanteissa. Kerran ennen poikani futsal-harjoituksia sattui pukuhuoneessa pieni onnettomuus, emmekä löytäneet sidetarvikkeita mistään. Minä olin ainoa, jonka autossa oli ensiapulaukku, ja siellä olevat tarpeet pelastivat tilanteen. Ehkä tapauksen jälkeen joku toinenkin paikallaolija hankki laukun. Sisältö kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Kynä ja paperia. Muistiinpanovälineitä tarvitaan usein eivätkä ne vie paljoa tilaa vaikkapa huoltokansiossa, jossa voi myös säilyttää auton käyttöohjetta.

Lämmintä vaatetta. Jos auto sammuu pakkasella keskelle korpisuoraa, se kylmenee melkoisen nopeasti. Älä siis jätä ulkovaatteita matkasta.

Heijastinliivi. Koiranulkoiluttajien, pyöräilijöiden ja lenkkeilijöiden lisäksi myös autoilija tarvitsee heijastavaa liiviä. Jos astut ulos autosta pimeän tien laidassa, sinulla on iso riski joutua yliajetuksi, jos sinulla ei ole kunnon heijastimia. Kun nopeudet ovat suuret, sinut pitää havaita jo yli sadan metrin päästä. Ilman heijastinta sinut huomaa vasta “Oho, mikä se oli”:n kohdalla.

Taskulamppu. Kännykän valossa on riemukasta tutkia rengasta tai moottoria. Otsalamppu on kätevin, koska kätesi jäävät vapaaksi. Tarkista paristojen teho säännöllisesti.

Tuulilasinpesunestettä. Räntä- ja kura-aikana autoilija on liemessä, jos tuulilasinpesuneste loppuu kesken kaiken eikä huoltoasemaa ole mailla halmeilla.

Turvallista matkaa!

(Ja laita autossa olevat tavarat järjestykseen näiden vinkkien avulla!)