Tyhjästä synnytettyä

Paljon melua tyhjästä. Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Tyhjää täynnä. Tyhjätasku.

Olin järjestämässä helmikuun alkupuolella erityisesti naisille suunnattua matalan kynnyksen Girls & Gaming -peliohjelmointityöpajaa. Naisille siksi, että halusimme jatkaa hyväksi havaituilla Rails Girlsin jalanjäljillä, mutta peliohjelmointia, koska ensinnäkin se on hauskaa ja toiseksi pelialalle tarvitaan lisää naisia. Pelaajista puolet on naisia, mutta tekijöistä Suomessa alle viidesosa (lähde: Neogames).

Nyt kun olen työpajan jälkeen päässyt istahtamaan ja huokaisemaan, mielessäni on varsin filosofisia ajatuksia siitä, miten tyhjästä voi syntyä jotain isoa ja miten olematon voi olla tärkeää ja vaikuttavaa.

Ensin on idea. Se on vain ajatus, muutaman neuronin vaihtamia sähköimpulsseja ja kemiallisia viestejä.

Kuitenkin ideasta voi syntyä sopivissa olosuhteissa jotain suurta, kuten tornadossa lentävistä haista kertova elokuva tai ympäristön tuhoutumista vastaan taisteleva ulkoilutarvikeyritys.

Tuttavani sai lokakuun alussa idean, että hän haluaisi tarjota muillekin aloittelijoille mahdollisuuden saada samanlaisia onnistumisen elämyksiä peliohjelmoinnin kanssa kuin hän itse on saanut. Innostuin heti ja lähdin mukaan. Meillä ei ollut brändiä, ei tiimiä, ei rahaa, ei kouluttajia, ei osallistujia. Lähdimme aivan nollista. Silti saimme helmikuussa järjestettyä kaksipäiväisen tapahtuman, josta lähti kymmenittäin iloisia, innostuneita, ensimmäisen pelinsä tehneitä osallistujia. Järjestäjätiimi hitsautui yhteen ja ystävystyi. Joku voi ottaa lukeakseen tapahtumasta saadut kokemukset, jotka ovat vain bittejä pilvitiedostossa, ja tehdä vielä paremman tapahtuman, joka tekee osallistujiin vielä syvemmän vaikutuksen.

Ohjelmistotapahtuma on vielä vahvemmin tyhjästä tullut kuin vaikka räsymattotapahtuma. Siinä missä räsymattoja kudotaan kuteista, ohjelmistoja kudotaan aivan tyhjästä. Kokonaisen tietokoneohjelman voi kirjoittaa aloittaen tyhjästä tiedostosta. Ohjelmistot itsessään ovat vain nollia ja ykkösiä, tiedostossa lymyäviä ohjeita tietokoneelle.

Ohjelmistojen avulla luodaan uusia ohjelmistoja samalla tavoin kuin yksinkertaisemmilla työkaluilla on ihmiskunnan historiassa valmistettu yhtä monimutkaisempia työkaluja. Tietokoneenkin perimmäinen alku on tyhjässä kädessä, joka tarttui kiveen tai oksaan.

Minusta tyhjyys on ihanaa. Se on täynnä mahdollisuuksia, jotka vain odottavat toteutumistaan, kuin kirja, jonka kannet ovat kiinni. Olen todella innostunut virtuaalitodellisuuden sovelluksista. Ensin on tyhjä huone. Laitat visiirin päähän, ja huoneessasi on yhtäkkiä koko maapallo. Tai voit maalata tilan täyteen kolmiulotteisia piirroksia. Kun otat visiirin pois, huone on taas tyhjä. Maailmat eivät ole kadonneet täysin, ne odottavat vain, että astut niihin.

VR ja asuminen

En malta odottaa, mitä kaikkea hyödyllistä ja hienoa virtuaali- ja lisätty todellisuus tuovat jatkossa koteihin ja asumiseen! Tässä muutamia pelinavaajia:

Ikealla on lisätyn todellisuuden Ikea Place -sovellus, jolla voit nähdä huonekalun ennen ostamista oman kotisi ympäristössä.

Seinäjoen Domus-myymälässä asiakas pääsee kokeilemaan erilaisia keittiövaihtoehtoja virtuaalilaseilla.

Huoneistostudio Tampereella vie asunnonostajan virtuaaliselle esittelykierrokselle.

 

Minusta tyhjyys on ihanaa. Se on täynnä mahdollisuuksia, jotka vain odottavat toteutumistaan, kuin kirja, jonka kannet ovat kiinni.