Ullakon tavaravyöryä taltuttamassa

Ullakot ovat pahamaineisia kaaoksen pesäkkeitä. Sinne on hyvä työntää sitä sun tätä katseelta – ja muistilta – piiloon. Harvemmin ullakoilla näkee kauniita hyllykkörivistöjä, vaan tavarat on survottu sisään suunnilleen allaolevan kuvan tyyliin.

Meilläkin on pieni matala ullakkotila. Se ei ole lämmintä eikä kuivaa tilaa, joten mitään kovin arkaa siellä ei voi säilyttää. Tiiviiden muovilaatikoiden sisällä tavarat säilyvät kyllä ihan hyvin. Olenkin ajan kuluessa hankkinut sen seitsemän sortin laatikkoja ja siinä on tullut testatuksi, miten ne soveltuvat käyttöönsä.

Jos minulta kysytte, suosittelen Smart Store -tyyppisiä laatikoita, joissa on ”lukittava” kansi. Kyseinen merkki on ollut minusta laadukkaimman oloinen ja sulkeutuu tiiviisti. Parasta olisi että laatikot olisivat samankokoisia. Kuvissa näkyviä harmaita isoja laatikoita voi teoriassa pinota muotoilun avulla, mutta käytännössä ne eivät pysy päällekkäin, jos sisältö pullistaa laatikkoa. Laatikko on siis liian löperö. Ostakaa jämäköitä laatikoita. Nikkaroikaa hyllyt jos mahdollista. Kovin korkean laatikkokasan alta on todella hankalaa jollei jopa mahdotonta päästä käsiksi alimman laatikon sisältöön.

Ullakkotilamme keskellä oleva kasa on kasvanut ja pienentynyt ja muuttunut varsin muodottomaksi. Tiedän kyllä mitä missäkin laatikossa on, mutta halusin kuitenkin tehdä niille jotain. Ja ainahan vastaan saattaa tulla yllätyksiä!

Nostelin laatikot toistensa päältä ja raahasin osan pois ullakolta lähempää tarkastelua varten.

Sivustoilla olevat laatikot ovat nätisti.

Yhdistin kenkäkaapista ottamani talviurheiluvarusteet ullakolla olleisiin ja katsoin mitä meillä onkaan. Löytyi kahdet lasten monot, joita ei tarvita, yhdet liian pienet luistimet ja yhdet liian pienet talvikengät. Ne kaikki olin rehellisesti sanottuna unohtanut. Viime talvi oli melko talveton, niin ei tullut oikein tutkittua mitä varastossa oli.

Heitin pois rikkinäiset muovipussit ja repeytyneet pahvilaatikot. Laitoin toiseen laatikkoon miehen hokkarit ja monot ja toiseen omat ja junnun luistimet. Merkkasin laatikot vielä maalarinteipillä ja kirjoitin junnun luistinten koonkin siihen.

Kaikki nämä ovat turhia. Nyt keväällä on luistimia ja monoja turha yrittää myydä. Säästän nämä kesän yli ja tarjoan sesongin alkaessa ostettavaksi. Sitä varten tein käyttämääni Evernote-sovellukseen oman muistiinpanon, johon listasin välineet ja kokonumerot.

Yhdessä laatikossa oli pari valaisinta odottamassa mahdollista käyttöä. Aion antaa toisen pois ja ottaa toisen käyttöön, turha pitää niitä siellä tilaa viemässä.

Nyt rivi näyttää siistimmältä.

Kuinka moni teistä muuten säilyttää tyhjiä pahvilaatikoita? Kuinka usein olette tarvinneet niitä? Tässä on kasa ”hyviä laatikoita”, joita ei yhtäkään ole tarvittu sen jälkeen kun ne on kasaan heitetty. Ei, nyt valehtelen – yhteen laitoin kerran lapsen lahjan, jotta se olisi helpompi kääriä lahjapaperiin. Nyt lähtee kasa mäkeen!

Onko teidän ullakkonne tai varastonne esittelykunnossa, vai heitetäänkö tavaraa sisälle silmät kiinni?

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

4 kommenttia

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Meillä ei ikävä kyllä ole tuollaista ullakkotilaa, on vain ulkovarasto, ja muuten tavaroille on löydyttävä paikka talon sisältä. Ulkovarasto siivotaan kerran vuodessa kesäisin sillä tavalla, että kaikki tavarat kannetaan ulos, kierrätetään turhat ja sitten järjestellään uudelleen. Joten meillä ei ole yhtään tuollaista tilaa, johon voisi heitellä huoletta kamppeita. Pahvilaatikoita en säästä, ei ole tulluut mieleenkään, paitsi sellaisia pieniä, jos tulee vastaan oikein napakka ja nätti, jota voi käyttää pientavaran säilytyksessä.

  • Sehän on oikeastaan todella hyvä, ettei ole liikaa tilaa, koska silloin täytyy todella miettiä säilytyspaikat ja mitä säästää. Iso ullakko voi ollakin painajainen! Useimmat eivät varmasti jaksa tyhjentää ja uudelleenjärjestellä varastojaan vuosittain, teistä voisi ottaa moni mallia!

  • Olen onneksi itsekin pikkuhiljaa oppinut ajattelemaan, että on ihan hyvä, että sitä säilytystilaa ei ole paljon, koska säilytystilalla on tapana täyttyä AINA. Nyt kun olen pikkuhiljaa hankkiutunut turhasta tavarasta eroon, on meillä kaapeissa jopa tyhjiä hyllyjä, mikä mahdollistaa pikkuhiljaa kaikenlaista uudelleenjärjestelyä, esim. aikaisemmin esillä olleita tavaroita voi laittaa kaappiin. Että ehkä me ei tarvitakaan sitä talolaajennusta 🙂

Järjestetään yhdessä!

Kaipaatko apua järjestämisen alkuun pääsemiseksi? Voit tilata minut Tampereen kaupunkialueella kotikäynnille!

Lähetä viesti ja kerro pulmasi!

Morjens

Milla Havanka - Ammattijärjestäjä Tampere - Blogi - Täällähän on vaikka mitä!

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Tarjoilen näissä pikku lukupaloissa sinulle ohjeita, tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Jos haluat tukea pienyrittäjää, se käy someaikana hyvin helposti jakamalla ja kommentoimalla kirjoituksia. Pienikin kommentti ilahduttaa. Kiitos!

Tykkää ja seuraa