Onko teillä kodin valvontakamera? (Jos olette nuoren koiran omistajia, ainakin haluaisitte sellaisen.)
Meilläpä onkin valvontapöllö. Sen nimi on Ulo.
Ulo ei näytä ihan tavalliselta kameralta. Sitä ei ehkä tunnistaisi kameraksi lainkaan. Se tiiraa maailmaa nokkansa kautta ja kommunikoi silmillään.
Tässä on siis haettu intuitiivisempaa käyttöliittymää kuin perinteiset nappulat ja punaiset varoitusvalot. Minusta design on onnistunut: pöllö on söpö ja ystävällinen.
Uloa voi jopa silittää ja se tykkää siitä! Se siristää silmiään hauskasti. Tällä toiminnolla ei taida olla muuta merkitystä kuin omistajien huvitus.
Ulon voi asettaa pöydälle tai asentaa seinälle. Siinä on akku, mutta me pidämme sitä ainakin nyt virtajohdossa.
Valvontapöllö yhdistyy kodin langattomaan verkkoon, ja VPN-yhteyden yli sen näkymiä voi katsella myös kodin ulkopuolelta.
Tällaisen hienon näkymän näkee pöllön omalta sivulta, jos kuvaaja pöllöilee kameran edessä.
Normaalitilassa pöllö ei tallenna mitään, mutta siihen voi ottaa yhteyttä ja katsoa live-kuvaa. Tällöin pöllön silmät siristyvät tarkkana tuijottaen, kuten liikeseuranta-videosta näkyy.
Pöllön saa myös tallentamaan havaitsemansa liikkeen.
Emme ole vielä kokeilleet kaikkia kameran ominaisuuksia. Se voi mm. lähettää havaitsemastaan liikkeestä pikku videot vaikka sähköpostiin, nähdä pimeässä ja olla ohjattavissa IFTTT-resepteillä. Käyttö jatkuu! Kysy lisää, jos haluat tietää jotain. (Emme saa provikoita pöllöistä ?)
Pari sanaa joukkorahoituksesta
Hankimme Ulo-pöllön joukkorahoitusalusta Kickstarterin kautta. Se ei ole ensimmäinen eikä varmaan viimeinenkään tuote, jota rahoitamme.
Jos osallistut itse joukkorahoitukseen, kannattaa pitää mielessä, että se ei ole yhtä yksinkertaista kuin että tilaisitte tuotteen verkkokaupasta. Viivästyksiä ja yllätyksiä tulee takuulla. Ulonkin toimitus myöhästyi projektinvetäjästä riippumattomista syistä todella paljon alunperin luvatusta ajankohdasta.
Pari sanaa kodin kameravalvonnasta
Omaa kotia ja omaa pihaa saa valvoa kameralla vapaasti, mutta naapurin pihaan tai yleisille alueille ei saa valvontakameran näkymä osua. Silloin puhutaan salakatselusta, joka on rangaistavaa.
Ilta-Sanomat Digitoday: Valvontakameroita myydään kuin leipää – mutta kuinka niitä saa käyttää?