Uusia tavaroita vai tapoja?

Kuva: Beta-J

Mikä ongelma meillä onkaan, siihen löytyy kaupasta aina jokin tavara, joka ratkaisee sen. Huonon kuntomme ratkaisevat uudet lenkkarit, ryppyisen naamamme ratkaisee kimaltavassa purkissa oleva voide ja epäjärjestyksemme ratkaisee kasa uusia koreja ja koukkuja. Lasten pyykkisotkun ratkaisee vaikkapa rengas, jonka läpi lapsi voi heittää likaiset vaatteensa pyykkiin kuin pallon koriin.

Yleensä kuitenkaan emme tarvitse lisää tavaraa, vaan uusia tapoja ajatella ja toimia arjessa.

Ei mikään linnunpöntön muotoinen kukkuva designavainkaappikaan saa avaimia pysymään tallessa, jos niitä ei kotiin tullessa palauta aina omalle paikalleen. Jos tapa on kunnossa, kelpaa mikä tahansa ruosteinen koukku.

Monet valittavat loputonta pyykkivuorta. Jos ostat lisää pyykkikoreja, saat lisää pyykkikoreja täynnä pyykkiä. Sen sijaan olisi hyödyllisempää vaikkapa vähentää vaatteiden ja liinavaatteiden määrää ehkä kolmasosaan niin, että koko perheen tarvitsemaa määrää ei olisi sekä kaapissa, pyykissä että taittelua odottelemassa.

Aina ei tarvita edes aivan uusia ja mullistavia tapoja toimia. Uusi ajatus voi olla ihan vain se, että tekee tietyt vanhat tutut asiat vähän useammin ja säännöllisesti. (Tai että edes pitää ajatuksen mukana, kun tekee jotain, heh, tiedätte varmaan mitä tarkoitan.)

Tiskipöytä ja roskiskaapin kierrätyspiste pysyvät siisteinä, kun pullot, pahvit, paperit, metallit, lasit, patterit ja muovit viedään säännöllisesti ja usein kierrätykseen.

Suurella vaivalla luotu järjestys pysyy yllä, kun tavarat jaksetaan laittaa aina käytön jälkeen takaisin paikoilleen. Jos ne jättää niille sijoilleen, vanha kaaos palaa väistämättä takaisin.

Uuden tavan omaksumista ja ylläpitämistä toki helpottaa se, että olosuhteet ja välineet ovat kunnossa. Onhan mukavampi käydä lenkillä ulkoiluttamassa kivan näköisiä ulkoiluvaatteita, ja jätteiden lajittelukin toimii paremmin, kun eri jätelajeja varten kaapista löytyy juuri sopivat ämpärit. Olosuhteet ovat kuitenkin vain alku, ja oma säännöllinen toimintasi ratkaisee, miten onnistut.

Rutiinit ovat ystäviämme ja omia tottumuksiaan on aina mahdollista muuttaa, jos haluaa. Säästä luonnonvaroja ja lompakkoasi, satsaa tavaroiden sijasta päivittäisiin tapoihin!