P.S. Jos nyt ei ole vielä se tiukka paikka…
Varaudu vähän etukäteen. Vahvista tukiverkostoasi. Pidä yhteyttä ihmisiin ja auta heitä tarvittaessa, niin voit pyytää heiltäkin apua. Kouluta perheesi. Opeta lapset tekemään kotitöitä ikätasonsa mukaan. Päivittäisissä kotitöissä ei pitäisi olla sellaisia tehtäviä, joita toinen puoliso ei osaa tehdä. Vakuuta tärkeimmät. Vakuutus on turha kunnes se ei ole enää turha. Pidä korvaustasot ajan tasalla. Pidä pientä hätävarastoa. Huolehdi siitä, että sinulla on aina pariksi päiväksi ruokaa kuiva-aineiden tai pakastettujen ruokien muodossa sekä juotavaa ilman että tarvitsee heti lähteä kauppaan. Puskuroi lompakkosi. Säästä kuukausittain edes pieni summa vararahastoon. Jos et tarvitse sitä hädässä, voit tarvita sitä vaikka vanhana. |
Vaihda välimerkkiä. Kuinka selviät tiukasta paikasta
Puoliso lähtee kuukaudeksi Kaukoitään työmatkalle ja jättää sinulle hoidettavaksi neljä lasta, koirat ja omakotitalon.
Vuokraemäntä tulee tarkastamaan asunnon kunnon 18 tunnin päästä ja kämpässä on ihan jäätävä kaaos.
Saat uuden vaativan työn, jota varten sinun pitää opiskella illat ja samalla hoitaa perhe, parisuhde ja harrastukset.
Pidät tärkeän esityksen huomenna, paitsi että sait juuri kuulla asiasta ja kärsit karseasta esiintymisjännityksestäkin.
Onhan näitä, kaikenlaisia tiukkoja paikkoja, vielä paljon tiukempiakin kuin nämä esimerkit. Olo tuntuu epätoivoiselta. Miten minä selviän!!!
No miten?
Ensijärkytyksestä toivuttua on hyvä muistaa, että joku on ihan varmasti selviytynyt samanlaisesta tilanteesta aiemminkin. Sinun on mahdollista selvitä ja pärjätä. On vain hyväksyttävä miten asiat ovat ja sitten keksittävä keinot. Toisin sanoen, vaihda välimerkkiä – miten minä selviän?
Kirjoita kaikki ylös. Laita paperille kaikki asiaan liittyvä. Jaa ongelma pienempiin osaongelmiin. Mitkä ovat sinun ongelmiasi ja mitkä jonkun toisen?
Kalenteri esiin. Millaisia asioita on tehtävä ja millä aikataululla? Mistä et voi tinkiä? Mitä ne vaativat?
Tee budjetti. Jos kyse on tiukasta rahatilanteesta, sinun täytyy pitää tarkkaa kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Mistä saat rahaa? Mitä tukia voit saada? Mistä menoista voit tinkiä? Mistä et?
Tukiverkosto käyttöön. Verkosto on jotain, mitä ei synnytetä tyhjästä hätätilanteen iskiessä päälle. Mieti jo hyvän sään aikana keneltä voit pyytää apua.
Palvelut. Monenlaista apua on saatavana erilaisten palveluiden muodossa – esim. kotiapu, siivous, esiintymisvalmennukset, lastenhoito, koiranulkoilutus… Kaikkea ei saa ilmaiseksi, mutta jos palvelu auttaa sinut tiukan paikan yli, se raha on hyvin käytetty.
Uhriksi heittäytyminen ei auta sinua selviämään, se on kuin istuisi auton takapenkillä silmät kiinni. Istu ajajan paikalle ja ota ratista kiinni. Pärjäät kyllä!