Viidenkympin keittiöremppa kaakelimaalilla

En tiedä kenen mielestä mäntyisiin kaapinoviin ja mäntyisiin puolipaneeleihin (ja kattoonkin) sopi vielä yhdistää beigenvärinen “marmorikuvioitu” työtaso ja beiget seinälaatat. Joku ruskeaa väriä ilmeisen paljon rakastava suunnittelija muuten iloisella 80-luvulla se on ollut.

Keittiö on meillä ja voi vielä melko hyvin, mitä nyt olen sutinut valkoista maalia kaiken havaitsemani männynvärin päälle. Kukertava taso on mitä on, mutta seinälaattojen ja saumojen päänmenoksi olin jo pitkään miettinyt kaakelimaalia. Epäröin kuitenkin, koska näin sieluni silmin miten maali käryää ja ryppyyntyy ja tippuu mattona lattialle hetken kuluttua kuivumisesta tai ainakin kuluu heti pois.

Viimesyksyisen sisustusstailauskurssin lopettajaisissa sitten vieruskaveri kertoi maalanneensa jotain kaakelimaalilla ja se oli ollut helppoa ja hyvä tuli, kuviakin näytettiin.

Rohkaistuttuani hänen todistuksestaan ajoinkin koululta suoraan Bauhausiin ja ostin suositellun purkin maalia sekä kaakelimaalaukseen sopivan erikoistelasetin. Tässä V33-maalissa hyviä puolia olivat vesiohenteisuus ja pohjamaalin tarpeen puuttuminen.

Kaakelimaalaajan taistelukenttä ja aseet.

Ennen maalaamista pinnat piti puhdistaa hyvin. Meillä oli vielä jäljellä maalarinpesua, joka kävi hyvin tähän tarkoitukseen.

Suojasin teipillä ja paperilla melko tarkasti maalausalueen rajat, mutta erinomaista lopputulosta varten allasta tiivistävä silikoni olisi pitänyt irrottaa ja laittaa maalauksen jälkeen uudelleen. Sellaiset säätämiset jätin suosiolla tekemättä. Halusin vain valkoiset seinät. Tällainen vanha keittiö, joka rempataan kokonaan joka tapauksessa “kohta” (jätetään nyt aika määrittelemättä tarkemmin), on hyvä alusta kaikenlaisille pienille kokeiluille, joita ei ehkä ihan vimpan päälle viedä loppuun saakka.

Valkoista kaakelimaalia

Maalissa oli sellainen jekku, että siihen sekoitetaan lisäaine, minkä jälkeen valmista maalia voi käyttää vain joitakin päiviä. Toisaalta maalia piti levittää usea kerros, ja kukin kerros kuivui vuorokauden verran. Piti siis olla tehokas muttei liian tehokas.

Tuleeko tästä mitään ?

Maali levittyi hyvin telalla ja siveltimellä eikä haissut kovin pahalta. Työskentely kävi sutjakasti, ja sitten pitikin taas odottaa kuivumista.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen kaikki näytti todella kamalalta, mutta osasin onneksi odottaa sitä. Kuten kuvasta näkee, meillä tasaisten laattojen seassa oli myös värikkäitä koristelaattoja, joiden värit eivät millään tahtoneet peittyä. Seinä vaati kaikkinensa kolme kerrosta väriä.

Nyt alkaa näyttää jo aika tasaiselta

Maali vahvistuu vielä kuivuttuaan, eli kun sitä malttaa varoa muutaman päivän, se kestää sen jälkeen hyvin pyyhkimistä. Ainakin näin neljän kuukauden jälkeen se on pysynyt hyvin seinässä. Pinta on sileä ja helppo pyyhkiä rätillä puhtaaksi. Olen käyttänyt puhdistukseen astianpesuainetta.

Kaakeleiden maalaaminen vaikutti koko pieneen tilaan valaisevasti ja raikastavasti. Maali oli helppokäyttöistä ja maksoi yhdessä telasetin kanssa yhteensä piirun alle 50 euroa. Omasta puolestani voin siis suositella!