Viikkosiivouksen riemut

Kuinka usein teillä siivotaan?

Harva siivouksesta tykkää, ja moni vältteleekin kyseistä touhua niin pitkään kuin on mahdollista. Jossain vaiheessa kuitenkin kämppä liukuu niin kauheaan kuntoon, että sille on pakko tehdä jotain. Siivoamista varten kerätään adrenaliinia ja apinan raivoa, joka purkautuu riehumiseen tavarakasoja sinne tänne siirrellen ja konkkeloa imuria joka kulmaan kolistellen.

Jotkut välttelevät siivousta myös siksi, että heidän mielestään toimenpiteeseen kuuluu välttämättä mm. jalkalistojen hinkkaus hammasharjalla ja kaikkien satojen kirjojen tai koriste-esineiden imurointi ja hyllyjen pyyhkiminen.

Meillä siivotaan joka viikko tiettynä päivänä, ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille muillekin.

Säännöllinen siivous kuulostaa pahasti enemmältä siivoukselta, mutta onkin itse asiassa vähemmän. Miten niin?

Siivousta ei voi suorittaa, jos kaikki on levällään. Säännöllinen siivouspäivä pakottaa järjestelemään asunnon ainakin kerran viikossa. Jotta tämän voi tehdä nopeasti, kaikille tavaroille on mietittävä oikea paikka kaapeista. Kun tavaroilla on paikkansa, järjestely käy hujauksessa. Mitään suurta kaaosta ei edes pääse syntymään.

Viikkosiivouksemme on perussiivous: vessojen pesu, imurointi, mattojen tuuletus, lattioiden pesu, pölyjen pyyhintä, keittiön tehopyyhintä. Perustoimien lisäksi siivoan yleensä jonkin paikan vähän paremmin. Näin asunto puhdistuu vähän kerrallaan joka paikasta. Tarvetta erityiselle ”joulusiivoukselle” ei ole.

Yllätysvieraat eivät aiheuta paniikkia. Järjestyksen saa palautettua ja pikaimuroinnin tehtyä hyvin lyhyessä ajassa.

Usein toistuvaan toimintaan syntyy rutiini, joka helpottaa toimintaa ja vähentää miettimisen tarvetta. Meillä on perheen kesken selkeä työnjako. Kaikilla on omat tehtävänsä ja teemme ne aina samassa järjestyksessä. Aivot saa nollille, kädet ja jalat liikkuvat itsestään ja homma on kohta hoidettu.

Nostan vielä esille hyvien välineiden tärkeyden. Laadukkaaseen imuriin kannattaa satsata. Pölyjä ympäriinsä levittävään pöheltimeen menee heti hermo. Mikrokuitumopin kanssa ei tarvita paljoa vettä eikä pesuaineita. Olemme myös valinneet huonekalut niin, että niiden alta pääsee imuroimaan.

Millainen suhde sinulla ja siivouksella on?

Milla Havanka

Milla on innostuja, rohkaisija ja ongelmanratkaisija. Hänen yrityksensä Mekaselska on kannustanut kohti fiksuja ja iloisia koteja vuodesta 2011.

2 kommenttia

  • Olen ihan samoilla linjoilla siivouksen kanssa. Meilläkin siivotaan kerran viikossa tiettynä päivänä, mutta siivouksen tekee kotipalveluyritys. Ennen siivousta meidän pitää kuitenkin tehdä oma osuutemme eli tavaroiden järjestäminen paikalleen niin että siivous on ylipäätään mahdollista. Tähän käytämme noin puoli tuntia edellisenä iltana ja puoli tuntia siivouspäivän aamuna.

    Lisäksi teen tuollaisia kuvaamasi kaltaisia tehoiskuja, joita siivousfirman olisi vaikea tai mahdoton tehdä, kuten tiettyjen ongelma-alueiden uudelleenjärjestely ja siihen liittyvä "hammasharjameininki" eli jonkunlainen tehoputsaus. Isoja kausisiivouksia meillä ei oikeastaan tehdä paitsi ikkunat pestään tyypillisesti keväisin. Se on meillä miestenhommaa eli siihen en puutu 🙂

Morjens

Tervetuloa selailemaan Mekaselskan blogia! Hahmottelen näissä parin kolmen minuutin lukupätkissä sitä, millainen koti voisi lähitulevaisuudessa olla: ehkä vähemmän neliöitä, mutta myös vähemmän omistettua tavaraa, teknologia paljossa apuna, asukkailla arki hanskassa.

Bloggauksia saa mieluusti jakaa ja kommentoida. Hyviä lukuhetkiä 🙂

Tykkää ja seuraa