Vuoka poikineen

Ruoanvalmistusta Intiassa
Kuva: India Untravelled

Moni ihminen maailmassa valmistaa perheen päivittäisen sörsselin ylläolevan kuvan kaltaisessa keittiössä. Verrataanpa vähän meidän keittiöömme.

Sähkölieden, astianpesukoneen ja jääkaapin lisäksi meillä on sähkövatkain, tehosekoitin, vedenhapotin, vohvelirauta, kapselikahvinkeitin ja maidonvaahdotin, tavallinen kahvinkeitin, leivänpaahdin ja mikroaaltouuni.

Teiltä voi löytyä myös vaikkapa yleiskone, monitoimikone, leipäkone, jäätelökone, kananmunankeitin, kahvikone, rikkaimuri, espressokeitin, mokkapannu, vedenkeitin, riisinkeitin, kasvikuivuri, sauvasekoitin, parilagrilli, mehulinko ja keittokone. (Jollei vielä ole, postimyyntiyritys, jonka kuvastoa tässä selailen, myy ne teille mielellään.)

Olet ehkä aiemmin tehnyt innokkaita mutta vähän hätiköityjä ostoksia ja säilöt kaapissa nyt jos jonkinlaista hilavitkutinta pölyttymässä. Niiden varaosat ovat ehkä vähän siellä sun täällä ja käyttöohjeetkin ovat unohtuneet.

Entä astiapuoli? Tuntuuko koskaan siltä, että vähän vähemmälläkin pärjäisi?

Meillä on kolmelle hengelle juomalaseja hirveä määrä – kaksitoista (ja kaksi sievää mummon astiastosta säästettyä varalasia). Olen hankkinut sen verran monta, että niitä riittäisi kunnes astianpesukoneen alakerta on saatu täyteen. Viini- ym. erikoislaseja on muutamia. Omistamme kuusi ruokalautasta ja seitsemän keittolautasta. Leipälautasia oli kuusi, kunnes äskettäin rikoin yhden. (Kolme lautasta ei mennytkään niin helposti ja sujuvasti käsivarrella kuin miltä se ravintoloissa saadaan näyttämään.) Kissat syövät vanhoilta kirppiksiltä löydetyiltä lautasilta. Lisäksi on muutama muu pienehkö lautanen. Pieniä kulhoja meillä on aika monta, mutta kaikkia kyllä käytetään. Mukeja on edelleen liikaa.

Käyttöastiat
Käyttöastiat

Isoja kattiloita on kaksi ja pieniä kaksi sekä kannellinen paistokasari. Taikinakulhoja on kaksi isoa ja yksi pieni. Meillä on pyöreä ja korkea vuoka laatikolle tai kiusaukselle, matalahko suorakulmainen lasagnelle, korkeahko suorakulmainen vaikka murekkeelle. Pyöreä piirakkavuoka ja pyöreä kuivakakkuvuoka löytyvät myös ja hyvin harvoin käytetty irtopohjavuoka. On siinä vuoka poikineen! Kokemukseni mukaan teillä on todennäköisesti vielä vähän useampi.

Montako astiastoa teillä on? Löytyykö erikseen juhla-astiasto ja arkiastiasto? Teillä on ehkä astioita, joita ei käytetä kuin joskus ja jouluna, koska ne ovat niin hienoja.

Tässäpä siis vinkkejä, joilla saat lisää tilaa keittiöön:

* Luovu keittiölaitteista, joille sinulla ei ole tarpeeksi käyttöä. Löydät varmasti heti kaapeistasi yhden tai kaksi turhaketta. Jos ne toimivat, kierrätyskeskuksen tai kirpparin kautta löytyy niitä enemmän tarvitseva uusi omistaja. Jos eivät, laita ne sähkölaitekeräykseen.
* Karsi kulhoja, vuokia ja kattiloita. Pärjäät todennäköisesti neljäsosalla siitä määrästä mitä sinulla nyt on.
* Luovu parittomista, ikivanhoista, naarmuisista ja rumista lautasista, laseista ja mukeista. Ota kauniit paremmat astiasi käyttöön.
* Vaihda isot tilaa vievät kodinkoneet monikäyttöisempiin. Esimerkiksi Candy Trio on 60 cm leveä laite, johon on yhdistetty keittotaso, uuni ja astianpesukone. Kodinkoneiden tilalle saat vaikka lisää säilytystilaa.

Tutkipa omia kaappejasi kriittisellä silmällä. Onko sieltä helppo ottaa esineitä ulos? Tiedätkö mitä takimmaisena on? Mitkä astiat ovat käytössä ja mitkä vain keräävät pölyä? Ja mikä tuo härveli on?!