Vuosi ostamatta mitään

Eräs ystäväni teki uutenavuonna päätöksen olla ostamatta mitään vuonna 2014. Päätös kuulostaa melko huimalta. Miten voi pärjätä ostamatta mitään? Monet hänen tuttavansakin olivat päätöksestä kuultuaan huokailleet, etteivät he kyllä pystyisi siihen.

Uteliaisuudesta kihisten kävin viime viikolla kahvittelemassa ja kyselemässä tarkemmin, miten vuosi on lähtenyt käyntiin.

Ystäväni, tässä nyt vaikka A, on siis päättänyt pärjätä tämän vuoden hankkimalla vain sellaista, mitä hengissäpysymiseen tarvitaan, ei mitään muuta. Hän kertoi ostaneensa varastoon ennen vuodenvaihdetta vain pari pakettia hiusväriä niiden hetkien varalle, jos tuntuu että tukka on ihan pakko värjätä. Mitään meikkejä tms. hän ei hamstrannut.

A on ollut aiemminkin tarkka hankinnoistaan ja kyseenalaistanut kaikki ostokset: onko tällä tavaralla lupa tulla kotiimme? Hän on luopunut vähitellen hyvin monista tavaroista, ja esimerkiksi heidän kolmihenkisen perheensä kaikki käyttöastiat mahtuvat parille kapealle hyllylle.

A kierrättää kaiken minkä pystyy. Pieneen keittiöön hän sai luotua kierrätyspisteen luopumalla taas muutamista astioista ja tyhjentämällä näin yhden laatikon uuteen käyttöön. Varsinaisen roskan määrä on vähentynyt todella paljon.

Ostaminen ei ole ainoa tapa hankkia uutta. Monia asioita voi tehdä itse ostamisen sijasta. A esimerkiksi valmistaa itse etikkapohjaista puhdistusainetta.

Juttelimme siitä, kuinka ihmiset hakevat tavarasta turvaa, kerätään varastoja jotta pärjätään pahan paikan tullen. A käänsi ajatuksen ympäri ja sanoi, että hänellä kyse on elämänhallinnasta. Voisin sanoa minkä tahansa tavaran, ja A pystyisi hakemaan sen minulle minuutin sisällä. Jos hän siis omistaisi sellaisen.

Mikä parasta, ostamattomuus näkyy myös pankkitilin saldossa. A suunnitteleekin pitkää matkaa unelmien kohteeseen.

A:n esimerkki on todella inspiroiva. Tavaran määrä ei mitenkään korreloi onnellisuuden kanssa. Kuinka usein ostammekin jonkin tavaran vain lohduttaaksemme itseämme. Paha päivä töissä? Klikkailenpa nettikaupasta itselleni taas uudet ihanat saappaat. Ja mikä hulluinta: opetamme sen lapsillemmekin. Olitko kiltisti rokotuksessa? Saat uuden lelun.

Pystyisitkö sinä olemaan ostamatta mitään vuoden ajan?